Från studier i Syrien till bankjobb i Sverige

Hanan Alarashy studerade ekonomi vid Damaskus universitet och drömde om att jobba på bank. När hon flydde från Syrien och kom till Sverige trodde hon inte att hon skulle kunna uppfylla den drömmen. Väl i Sverige blev hon erbjuden praktik på Swedbank och senare en plats på deras traineeprogram för företagsrådgivare. Nu jobbar hon som certifierad företagsrådgivare på samma bank.

Bild på banktjänstemannen Hanan Alarashy.

Varför ville du jobba med ekonomi och på bank?

– Jag har alltid velat jobba på bank helt enkelt. Jag har alltid tyckt om matte, siffror och utmaningar. Men att det skulle bli en bank i Sverige trodde jag aldrig under min studietid i Damaskus. Det har varit svårt men det är fantastiskt roligt och lärorikt!

Vad har du för arbetsuppgifter?

– Jag är ansvarig för cirka 250 företagskunder. Mitt uppdrag är att hitta den bästa lösningen för just den kund jag möter, därför är det viktigt att ha en helhetssyn och ett öga för detaljer.

– Jag behandlar ärenden som gäller exempelvis rådgivning och krediter. Det handlar också om att vara tillgänglig för frågor, ge service och träffa kunder.

Bild på banktjänstemannen Hanan Alarashy som jobbar vid sin dator.

Vad är det bästa med ditt jobb på bank?

– Det bästa är alla utmaningar jag möter under en arbetsdag. Varje nytt ärende är utmanande och spännande på sitt sätt. Ingen dag är den andra lik vilket passar mig jättebra. Att träffa kunder, hjälpa till och hitta den allra bästa lösningen för företaget jag möter är otroligt givande.

Vilka förmågor är viktiga i din yrkesroll?

– Man behöver vara noggrann, diplomatisk, serviceinriktad och tycka om att möta människor. Det gäller också att ha ett sinne för detaljer.

Vad har du för tips till den som funderar på yrket?

– Studera på universitetet och våga ha praktik. De kunskaper och den språkträning jag fått via praktiken gjorde allt för mig.

– Jag vill också uppmana andra att inte ge upp! I perioder har jag nästan velat hoppa av, jag har tvekat på mina kunskaper och språket har varit svårt men fantastiskt lärorikt. Jag har också förmånen att ha en stöttande chef och hjälpsamma kollegor. Jag kämpade på och det gick tillslut.

Text och foto: Elin Huatorpet.

Hanan Alarashy

Yrkestitel: Certifierad banktjänsteman med inriktning företagsrådgivning.

Född: 1986.

Arbetsplats: Swedbank i Karlstad.

Utbildning: Företagsekonomi vid universitetet i Damaskus samt Swedbanks traineeprogram för ekonomer.

Fritidsintressen: Tycker om att träna och älskar att läsa arabiska böcker. Jag kommunicerar på svenska hela dagarna så det är skönt att komma hem och läsa en bok på mitt modersmål, det är trivsamt!