Elektrikern Sanna går mot strömmen

Sanna Kinnunen ville ha ett praktiskt jobb, lagom utbildningstid och jobb direkt efter utbildningen. Hon valde att satsa på yrket som installations- och serviceelektriker, något som få kvinnor väljer att göra.
– Kan killarna så kan jag. Det är också något jag vill säga till andra tjejer som funderar på yrkesval. Elektriker är ett yrke som passar de flesta oavsett könsidentitet, säger Sanna Kinnunen.

Varför valde du att bli elektriker?

– Jag ville ha ett praktiskt yrke där man också använder hjärnan mycket. En lagom lång utbildningstid var också viktigt. Samtidigt ville jag bidra till att öka andelen kvinnliga elektriker. Det är en väldigt mansdominerad bransch.

Bild på elektrikern Sanna Kinnunen.

Vad har du för arbetsuppgifter?

– Olika beroende på vilket bygge jag är på. Det kan vara allt från att bygga bostäder, sjukhus, industri och utföra service av elutrustning. Det kan även vara att bygga kabelvägar, dra kablar, montage av el-utrustning, skåpsbyggnation, rivning av gamla kablar och såklart ritningsläsning.

Vilken typ av projekt
jobbar du med?

– Det senaste året har jag varit på flera olika projekt. De största har varit exempelvis bygget av ny barnakut på ett sjukhus och bygget av en ny kemikalieberedning på en industri.

– Vi har också jobbat med förberedande arbete några månader inför underhållsstopp på en annan industri där vi bytte drivsystem. Vi drog nya kablar, kopplade nya nödstoppsknappar med tillhörande utrustning och det allt det gamla togs bort.

Vilka utmaningar möter du i ditt yrke?

– En utmaning kan vara att man behöver vara flexibel, man kan gå från ett industriprojekt till att vara på ett sjukhus vilket är ganska stor skillnad. Det kan också vara en utmaning att behålla lugnet vid stressiga situationer. Det är viktigt att vara fokuserad och göra riskbedömningar inför varje arbetsuppgift.

Hur ser du på könsfördelningen inom yrket?

– Det blir fler tjejer, och det är jätteroligt! Det finns en stereotyp syn på yrket som manligt. Med andra ord tungt och smutsigt. Men det är ett yrke som passar de flesta, oavsett kön. Är man intresserad av att jobba i ett praktiskt och flexibelt yrke ska man verkligen fundera på att bli elektriker.

Text: Elin Huatorpet.
Foto: Privat.

Sanna Kinnunen

Yrke: Installations- och serviceelektriker, kallar sig även elmontör.

Född: 1988.

Arbetsplats: Eitech Electro AB.

Utbildning: Utbildning till elektriker på Lernia, började jobba hösten 2013. Varit fullbetald elektriker sedan september 2016.

Fritidsintressen: Hästar och styrketräning.