Personliga tränaren Gary Ward hjälper andra att nå sina träningsmål

Gary Ward, personlig tränare (PT) på gymmet Puls och träning, hjälper kunder att nå sina träningsmål. Viktnedgång, minskad smärta eller att lyckas med en krävande prestation är exempel på mål som han hjälper kunderna att nå.
– Jag brinner verkligen för mitt arbete! Som PT får jag både arbeta med träning och att motivera människor, jag jobbar både med utsidan och insidan.

Bild på personliga tränaren Gary Ward som samtalar med en kund.

Vad innebär ditt jobb som personlig tränare?

– Först gör jag en intervju med kunden. Jag behöver veta vad personen vill uppnå med träningen. Det kan vara allt från att gå ner i vikt, få bättre hälsa eller bli fri från smärta. Som PT har jag också kunskapen att arbeta med kunder som är inriktade på tuffare idrottsprestationer.

– För att kunna hjälpa kunden behöver jag veta hur dennes förutsättningar ser ut. Om kunden redan tränar, om det finns sjukdomar eller skador som kan påverka, hur matvanor ser ut med mera. Jag behöver veta om det finns hinder, som till exempel begränsad tid att träna, för att kunna stötta och motivera kunden. Många underskattar hur mycket livsstil påverkar möjligheterna att lyckas!

– Därefter testar jag kundens rörlighet, stabilitet och styrka i kroppens olika delar. Utifrån det vet jag vad kunden behöver arbeta med för att kroppen ska fungera på bästa sätt.

Bild på personliga tränaren Gary Ward som hjälper en kund med ett träningsredskap.

– När jag har en heltäckande bild av personen gör jag ett träningsprogram. Programmet innehåller övningar som bygger upp kroppens funktion och samtidigt hjälper kunden att nå sina mål. Många är intresserade av hur kroppen ser ut, men jag brukar säga att tränar man för funktion och hälsa får man allt det andra på köpet!

– Vi går igenom övningarna tillsammans. Det är viktigt att kunden kan utföra dem på rätt sätt för att inte skada sig. Efter det väljer en del att fortsätta träna själva, medan andra vill att vi träffas och följer upp hur det går längs vägen.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Jag brinner för träning och att jobba med människor, det här jobbet är en perfekt kombination av mina två intressen. Här får jag jobba med hela människan – både insidan och utsidan! Det är bra om man är intresserad av andra människor. För att hjälpa andra att nå sina mål behöver man förstå dem!

Vad kan vara svårt med jobbet?

– Det är en utmaning att hänga med i allt som händer inom träning och hälsa. Jag får många frågor om träningsformer, trender och dieter från kunderna. Därför vill jag alltid vara uppdaterad.

– Att hjälpa människor att hitta motivation för att träna kan också vara svårt. Alla människor är olika, det är en utmaning att hjälpa dem att hålla motivationen uppe under långa perioder.

Text: Emma Thornström.
Foto: Lina Siksjö.

Gary Ward

Yrke: Personlig tränare.

Född: 1955.

Arbetsplats: Puls och träning i Växjö.

Utbildning: Licensierad PT, utbildning från The Academy.

Erfarenhet: Tidigare elitidrottare inom basket och baseboll. Träningsinstruktör på Friskis och Svettis.

Tillägsinformation