Kiropraktorn motiverar och inspirerar

Kiropraktorn Malin Härlin kombinerar en hobby med ett yrke. Under sitt liv har hon tränat mycket och haft ett intresse för kroppens fysiologi och anatomi. Det gjorde att yrkesvalet föll på kiropraktik. Hon är egenföretagare och arbetar på en idrottsklinik med människor som har besvär i muskler, leder och nervsystem.
– Förutom ledjustering handlar jobbet mycket om att motivera och inspirera till förändrat rörelsemönster, säger hon.

Bild på kiropraktorn Malin Härlin som utför en behandling av en patients rygg.

Vad har du för arbetsuppgifter?

– Min huvuduppgift är att justera låsta leder och hitta dysfunktioner (ledlåsningar) i kroppen. Inom kiropraktiken tillåter vi kroppen att läka naturligt, utan att tillsätta mediciner. Patienter söker för allt möjligt, det vanligaste är att man har ont i ländryggen. Det kan också vara nackbesvär, huvudvärk eller problem med vader och benhinnor. All form av stress och arbetspositioner är exempel på orsaker till besvär.

Bild på kiropraktorn Malin Härlin som utför en behandling.

Berätta om patientarbetet!

– Vid ett nybesök går jag igenom sjukdomshistorien och livssituationen med patienten. Det är viktigt för att jag ska veta vad personen har varit med om och få ett hum om vem personen är. Man är lite som en detektiv och försöker ta reda på vad problemet egentligen är.

– Nästa steg är att gå igenom kroppen. Patienten lägger sig på bänken och jag utreder var det inte rör sig som det ska genom att titta och känna. Sedan behandlar jag det som inte rör sig som det ska, med olika handgrepp.

– Det räcker inte alltid med en behandling, personen behöver oftast komma tillbaka några gånger. Ibland rekommenderar jag patienten vidare till andra yrkesgrupper om jag tycker det är nödvändigt för att patienten ska få den rätta behandlingen. Jag ger även hemövningar så att personen kan fortsätta själv. Besöket hos mig är oftast en morot. Mitt jobb handlar mycket om att motivera och inspirera till ett förändrat rörelsemönster.

Bild på kiropraktorn Malin Härlin som utför en behandling av en patients nacke.

Vilka utmaningar möter du?

– Allt som är kul är en utmaning! Att hitta problemen och göra folk nöjda, det är ju ett serviceyrke. I arbetet ingår även att utbilda och förklara hur kiropraktiken och kroppen fungerar – vad jag behandlar, hur det kommer att kännas och vad det är som låter vid en justering.

Vad är bäst med yrket?

– Förutom att jobba med kroppen är det roligt att träffa alla möjliga människor och att anpassa sig efter dem. Alla har sin livshistoria, det är jätteintressant. Många öppnar upp sig för mig och jag får mycket tillbaka när personen har blivit bra.

Text och foto: Hanna Glössner.

Malin Härlin

Yrke: Kiropraktor.

Född: 1987.

Arbetsplats: Egen företagare, inhyrd på Idrottsklinikens Rehabavdelning i Växjö där även sjukgymnaster/fysioterapeuter och naprapater arbetar.

Utbildningsbakgrund: Gick ekonomiutbildning på gymnasiet. Studerade på Skandinaviska Kiropraktorhögskolan i Stockholm under fem år, tog examen 2014. Har tidigare gått en ettårig utbildning till massör/SPA-terapeut.

Arbetslivserfarenhet: Gjorde ett års praktiktjänst efter utbildningen, halva tiden i Göteborg och halva tiden i Växjö. Började arbeta på Idrottskliniken i september 2015.

Fritidsintressen: Träning och resor. Har tidigare spelat fotboll, innebandy, tränat gymnastik och dansat. Nu är hon inriktad på långdistans och triathlon, gör en del lopp.

Malins tips till dig som funderar på att bli kiropraktor

– Ha tålamod, det är en lång utbildning! Var beredd på att flytta till utbildningsorten Stockholm om du vill studera i Sverige. Om man är intresserad av kroppen är det en jätterolig utbildning.

– Många kiropraktorer är egenföretagare. Det är tufft att starta eget i början, men sedan är det väldigt roligt att vara självständig och ha egen makt över sin situation. Jag bestämmer till exempel över mina arbetstider.

– Det går att läsa till mycket kurser efter utbildningen och bredda sig, jag har till exempel studerat nålbehandling och arbetar även med det.

Tillägsinformation