Snabba lösningar för trädgårdsarbetare

Ola Lindén arbetar som förman på Lagergrens handelsträdgård i Lenhovda i Småland. Här odlas bland annat 15 miljoner tulpaner för försäljning varje år. Jobbet är en blandning mellan noggrann planering, odling som styrs in i minsta detalj och snabba lösningar på alla de problem som kan uppstå när man arbetar med växter.

Bild på en trädgårdsarbetare.

Berätta om ditt jobb! Hur kan en vanlig dag se ut?

– Arbetet varierar med årstiderna, på hösten arbetar vi mycket med plantering av blomsterlök. På våren är det mer arbete med skörd av till exempel tulpaner som ska säljas i handeln.

– På morgonen börjar jag med att sätta igång alla maskiner, kollar vattentanken, kontrollerar temperaturerna i kylrummen och växthusen. Jag kör in planterade lökar i kylrum med truck och registrerar nya lökar när de levereras, planteras och odlas. Jag kontrollerar varje dag så att det växer som det ska. Klimatet i växthuset behöver övervakas och ibland justeras.

– Jag har under hela dagen täta kontakter med produktionschefen som tar beslut om hur vi löser de problem som kan uppstå i produktionen. På eftermiddagarna träffas vi i ledningen och stämmer av vad som är på gång.

Bild på trädgårdsarbetare som jobbar med tulpanlökar.

De vattenodlade tulpanlökarna sätts fast på små piggar på handelsträdgården i Lenhovda.

Vad är roligt och inspirerande med ditt jobb?

– Jag tycker om att se när löken som vi planterat växer upp och blir redo för skörd. Det är roligt att arbeta på ett företag som utvecklas, som satsar på nya maskiner och teknik. Nu börjar vi till exempel odla en del av tulpanerna i vatten istället för jord. Det är varmt och ljust i växthusen, det är en trevlig miljö att arbeta i tycker jag.

Hur ska man vara som person för att trivas i jobbet?

– Man måste vara noggrann. Fel dosering av gödningen kan till exempel förstöra mycket. Planeringen av odlingen är väldigt styrd. Vi vet till exempel att en viss tulpanlök kommer att blomma 21 dagar efter att vi planterat den. Det är bra att vara lite stresstålig, men det lär man sig med tiden. Man måste vara beredd att hugga i när det behövs och att snabbt lösa problem när de uppstår.

Bild på en amaryllislök.

En amaryllislök har rotat sig i kylrummet.

Finns det utmaningar?

– Javisst, att arbeta med levande växter är i sig en utmaning. Man måste hela tiden kolla att de växer som planerat.

– Det uppstår små problem som måste lösas, vi bekämpar sjukdomar eller så behöver vi justera klimatet i växthuset.

– Ibland är det högt tempo, det kan levereras lökar som behöver planteras samma dag för att bli klara i tid. Arbetet är som en livsstil, man måste se till att allt är klart innan man kan gå hem för dagen.

Text och foto: Emma Thornström.

Ola Lindén

Yrke: Förman och trädgårdsarbetare.
Arbetsplats: Lagergrens handelsträdgård i Lenhovda.
Utbildning/erfarenhet: Har gymnasieutbildning inom trädgård. Är dessutom uppvuxen med föräldrar som drev en handelsträdgård och har drivit egen verksamhet under flera år.
Fritidsintressen: Jag ägnar mycket tid åt mina barn, hjälper dem med läxor och fotbollsträningar. Däremellan tränar jag för att genomföra min andra klassiker (Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet).

Tillägsinformation