Serviceinriktat som medicinsk sekreterare

Att jobbet är omväxlande är det allra roligaste med att vara medicinsk sekreterare, tycker Katarina Snapa på Norrlands Universitetssjukhus. Allt handlar om att göra patienten nöjd. Hon hjälper till med all den administration som behövs för att mottagningen ska fungera på bästa sätt.
– Det roligaste med jobbet är att jag ofta får vara spindeln i nätet. Det är skönt att gå hem när jag känner att allt har fungerat, säger hon.

Bild på en medicinsk sekreterare i sjukhusmiljö.

Berätta om ditt jobb!

– Jag bevakar och skickar ut kallelser till patienter och gör schema för läkare. Efter besöket talar läkarna in det som ska stå i patientens journal. Sedan är det jag som skriver in det i journalen. Att ta hand om posten, scanna in journalkopior och se till att de kommer rätt är andra arbetsuppgifter.

– När patienten ringer till oss får de en tid och blir sedan uppringda av mig. De kan också kontakta oss via e-tjänsten Mina vårdkontakter och då är det jag som bevakar att de får kontakt med oss. Ibland arbetar jag i den gemensamma receptionen som vi har i huset. Då blir det mycket patientkontakter.

Hur kom det sig att du valde yrket?

– Jag läste på Komvux i slutet på 90-talet och då var det en lärare som pratade om yrket. För att testa yrket fick jag en praktikplats för att se mer av jobbet och sedan bestämde jag mig. Det har jag aldrig ångrat.

– Det har varit roligt att kunna jobba på olika typer av arbetsplatser i landet. Jag har alltid lärt mig nya saker och haft trevliga arbetskamrater. När mitt nuvarande jobb blev ledigt blev jag tipsad av en god vän. Jag sökte trots att det inte var någon annons ute och fick det.

Bild på ett skrivbord hos en medicinsk sekreterare.

Katarinas arbete görs ofta framför datorn.

Vad är bäst med yrket?

– Det är att jag har så varierande arbetsuppgifter och får lägga upp jobbet själv. Det är också roligt att ha kontakt med patienter och personal. Alla människor är olika och behöver få ett bra bemötande.

– Det känns bra när jag ibland kan göra det där lilla extra och patienten eller kollegan blir nöjd. Det är också skönt med eget ansvar, jag jobbar väldigt självständigt.

Vilka utmaningar möter du?

– Nästan varje dag är en utmaning, jag vet aldrig exakt vad som kommer att hända i förväg. Jag får vara lite av en problemlösare varje dag.

Vilka egenskaper är viktiga i din yrkesroll?

– Det är viktigt att vara serviceinriktad och social då man möter människor hela dagarna både personligen och i telefon. Att vara noggrann är också viktigt, exempelvis för att det ska bli rätt skrivet i journalen.

Text och foto: Anita Eriksson.

Katarina Snapa

Yrke: Medicinsk sekreterare.

Ålder: 48 år.

Arbetsplats: Norrlands universitetssjukhus, psykiatriska mottagningen.

Utbildning/erfarenhet: Gick läkarsekreterarutbildning i slutet av 90-talet i Göteborg. Har sedan arbetat på flera typer av mottagningar i landet.

Fritidsintressen: Lappteknik och scrapbooking.

Visste du att...

…medicinska termer inte är svåra att lära sig. Dels lär man sig på utbildningen och sedan tränar man upp sig på just det område man jobbar med. Katarina har till exempel jobbat både på ögonmottagning och ortopedmottagning och ”det var helt olika”.

…ett behandlingshem är det ovanligaste stället som Katarina har jobbat på.

…att vissa arbetsgivare erbjuder sina medicinska sekreterare möjlighet att arbeta hemifrån under en del av sin arbetstid, men ”det förekommer inte än på min arbetsplats”, säger Katarina.

…en medicinsk sekreterare har ett tidvis ganska stillasittande jobb. Det gäller att tänka på att röra på sig för att undvika skador. Med ett höj- och sänkbart bord kan man välja att stå upp och jobba.

Tillägsinformation