Säkerhetskontrollant med allvaret i fokus

På Luleå Airport möts hela världen, varje dag. Tusentals människor passerar säkerhetskontrollen innan ombordstigning på flygplanen som går till olika destinationer i Sverige, Europa och Asien. Säkerhetskontrollanten Emma Rutström har ett viktigt och ansvarsfullt arbete – ingen som inte följer reglerna tillåts passera.

Bild på en säkerhetskontrollant på en flygplats.

Berätta om ditt jobb!

– Främst handlar mitt jobb om att kontrollera bagage och visitera passagerare. Jag kontrollerar att ingen tar med sig några otillåtna föremål som vapen eller brandfarliga vätskor till flygplanet. Det gör jag vid bandet där väskor, datorer och kläder läggs upp och vid röntgenskärmen som lyser igenom handbagaget. Jag arbetar även vid metalldetektorn och vid den stora bagageröntgen som scannar av incheckat bagage.

– Arbetet är väldigt omväxlande då jag också arbetar med lokalvård, i informationsdisken och som säkerhetsvakt. Flygplatsen bevakas dygnet runt och som säkerhetsvakt patrullerar vi runt flygplatsområdet för att se så att ingen obehörig försöker ta sig in.

Bild på en säkerhetsskylt vid en flygplats.

Vilka egenskaper och kunskaper behövs?

– Att man trivs med folk är bra för här möter man människor hela tiden. Att kunna engelska är viktigt då många passagerare kommer från andra länder. Det är också viktigt att kunna alla lagar, eftersom arbetet styrs av dessa. Vi håller stenhårt på regler och lagar och tar allting på stort allvar. Vårt fokus är alltid passagerarnas säkerhet.

Vad är viktigast i ditt jobb?

– Det allra viktigaste är att alltid bemöta människor på ett respektfullt sätt. Arbetet kan tidvis vara väldigt stressigt. Det är därför viktigt att man klarar av att behålla lugnet och inte påverkas av passagerare som har bråttom eller av att det är lång kö till säkerhetskontrollen. Det är viktigt att göra säkerhetsarbetet i den takt som krävs.

Vad är roligast i jobbet?

– Tjusningen är att det aldrig blir tråkigt, jag har alltid något att göra. Det är så roligt att möta alla människor, speciellt de som är på väg utomlands på en charterresa. De är oftast inte lika resvana som affärsresenärerna utan kommer till flygplatsen i god tid, är ofta exalterade och mer pratglada. Då är det ofta mer att göra, vi får hjälpa till och förklara mer.

Vad är svårast i jobbet?

– Situationer som är obehagliga kan uppstå. Till exempel om passagerare inte vill göra det vi ber om, som blir arga och tror att vi hittar på reglerna själva. Det händer ibland att vi får avvisa passagerare eller tillkalla skyddsvakt. Hittar vi olagliga vapen måste vi tillkalla polis.

Text och foto: Pernilla Tingvall Lindström.

Profilbild på säkerhetskontrollanten Emma Rutström.

Emma Rutström

Yrke: Airport Officer.
Arbetsplats: Swedavia, Luleå Airport.
Arbetstider:
Arbetstiderna är oregelbundna och vi jobbar skift. Ibland är det tidiga morgnar, sena kvällar och nattpass.
Utbildning/erfarenhet:
Swedavias interna grundutbildning för säkerhetskontrollant.
Fritidsintressen:
Tränar spinning, läser och umgås med vänner. Vi som jobbar här lär känna varandra väldigt bra och det händer att vi umgås även på fritiden.

Tillägsinformation