Från maskinförare till arbetsledare

Oskar Nilsson började sin yrkesbana som maskinförare inom anläggning, fortsatte till en tjänst som anläggningsarbetare och blev sedan arbetsledare för stora anläggningsprojekt i Växjö kommun. Engagemanget och viljan har tagit honom dit han är idag.

Bild på en arbetsledare som pratar med en grävmaskinist.

Arbetsledaren Oskar Nilsson har ofta två till tre arbetslag igång samtidigt.

Berätta om ditt jobb!

– Jag jobbar med arbetsledning, räknar på anläggningsprojekt, gör materialbeställningar och tidsplaner. Att ha koll på ekonomin är en viktig del. Jag planerar alltifrån det att jag får en färdig ritning till det att jobbet är färdigt. Jag har kontakt med underentreprenörer och planerar med folk som ska jobba i projekten.

Arbetsledaren Oskar Nilsson pratar med en grävmaskinist på en anläggning.

Kontakt med grävföretag är en del av arbetet.

Vilka anläggningsprojekt har du jobbat med?

– Jag har till exempel jobbat med ett stort anläggningsprojektet i Växjö kommun, ett nytt bostadsområde. Det började med stora maskiner som högg ut skog i området. Sedan la vi ledningar för vatten och avlopp och planerade gator som skulle byggas.

– Andra projekt kan vara rondellbyggen, exempelvis när vi byggde en rondell på en väg där 17 000 fordon körde dagligen. Eftersom vi behövde stänga av vägarna fick jag se till att vi jobbade intensivt och effektivt för att störa trafiken så lite som möjligt.

Vad är det bästa med ditt jobb som arbetsledare?

– Att det är frihet under ansvar. Det är roligt att vara ute och träffa så mycket folk. Jag gillar att se resultat växa fram, det syns oftast vad man har gjort i det här jobbet. Ibland får jag även möjlighet att vara med under processen när projektörerna jobbar fram en ritning, innan vi börjar bygga. Det händer att mina tankar och förslag blir till verklighet.

Bild på en arbetsledare vid sin bil.

Beskriv din arbetsmiljö!

– Utomhus, i bilen, med telefonen i örat! Ungefär 80 procent av arbetstiden är jag ute på anläggningarna och 20 procent på kontoret.

– Arbetet är mycket socialt, det händer att jag har 50-60 telefonsamtal om dagen. Det kan handla om att någon har grävt av en kabel, att material saknas eller att jag själv ringer folk och förbereder dem inför olika projekt.

Vilka egenskaper är viktiga i din yrkesroll?

– Att vara flexibel och stresstålig när mycket pågår samtidigt, annars kör man nog fast i olika situationer. Men det viktigaste är att vara engagerad, vill man utvecklas och lära sig så kan man. Att vara stresstålig är något man kan jobba upp.

Text och foto: Hanna Glössner.

Oskar Nilsson

Yrke: Arbetsledare inom anläggning.

Arbetsplats: Tekniska förvaltningen på Växjö kommun, produktionsavdelningen.

Utbildning/erfarenhet: Fordonsprogrammet med inriktning anläggning. Arbetade som maskinförare under två år efter gymnasiet, jobbade sedan som markanläggningsarbetare i sex år. Bytte till jobb som byggledare och senare arbetsledare.

Arbetstider: 07.00 – 16.00, mer eller mindre – oftast mer. Har jourberedskap var femte vecka.

Fritidsintressen: Jakt och skog.

Tillägsinformation