Varje detalj viktig för fordonslackerare

Att lackera om krockskadade bilar är Amanda Malms specialitet. Noggrannhet är bland det viktigaste i yrket, varje detalj är viktig för att slutresultatet ska bli bra. En liten del av arbetet handlar om lackering, den största delen av tiden läggs på förarbete.
– Det är en stor variation i arbetet, skadorna på bilarna är aldrig likadana, säger hon.

Bild på fordonslackeraren Amanda Malm.

Amanda Malm tävlade i yrket under Yrkes-SM 2016 i Malmö.

Vad har du för arbetsuppgifter?

– Fordonslackering handlar om att fixa till en bil som ser trasig ut, som har blivit krockskadad eller repad. Jag ska varken göra bilen bättre eller sämre, den ska se exakt likadan ut som innan den blev skadad.

– Den största delen av jobbet är förarbete som bland annat består av slipning. Cirka 90 procent av tiden består av förarbete, det är en väldigt liten del av tiden som jag står i sprutboxen och lägger på färg och klarlack.

Varför valde du att bli fordonslackerare?

– En anledning var att jag visste att det skulle bli lätt att få jobb efter utbildningen. Sedan har jag alltid haft ett intresse för bilar, under min uppväxt var jag ofta med min pappa i garaget när han höll på med folkracebilar.

Bild på fordonslackeraren Amanda Malm.

Vad är bäst med ditt yrke?

– Det är en stor variation i arbetet, skadorna på bilarna är aldrig likadana. Jag får hela tiden tänka ut hur slutresultatet blir, jag gör aldrig likadant vid varje jobb.

Vilka utmaningar möter du?

– Utmaningen är att se alla småsaker, det syns väldigt väl i slutresultatet om man har missat en liten detalj. Det innebär att man måste vara noggrann.

– Om man exempelvis slipar med ett för grovt papper så kommer det att synas efteråt, så det gäller att kunna hantera verktygen. Olika färger kräver olika förarbete, till exempel är silver en svår färg att jobba med!

Vilka egenskaper är viktiga i din yrkesroll?

– Noggrannhet och tålamod! Det gäller också att vara händig då det är ett hantverksarbete. Tålamod är särskilt viktigt när man får in ett stort jobb, till exempel en hellackering då hela bilen måste lackeras om. Jag fick till exempel in en bil som någon hade repat, förmodligen med en nyckel längs med sidorna och uppe på taket. Ett sådant jobb kräver mycket tid, det kan ta flera dagar. Mindre jobb kan bli klara på ett par timmar.

Text: Hanna Glössner.
Foto: Lina Siksjö.

Amanda Malm

Yrke: Fordonslackerare.

Utbildning: Fordons- och transportprogrammet med inriktning fordonslackering på Haraldsbogymnasiet i Falun.

Arbetsplats: AK Billackering i Avesta.

Fritidsintressen: TV-spel och folkrace.