Noggrann planering viktig i svetsarens yrke

Yrket svetsare passar Joakim Carlsson som handen i handsken! Ett intresse för att bygga, montera och jobba med metall gjorde att han valde att bli svetsare.
– Det handlar om att vara noggrann och försiktig. Du kan svetsa liknande bitar, men varje svets du lägger är unik, säger han.

Bild på svetsaren Joakim Carlsson som tävlar i sitt yrke.

​Joakim Carlsson tävlade i svetsning på Yrkes-EM i Göteborg 2016.

Hur kändes det att tävla i ditt yrke?

– Det var riktigt roligt och spännande! Många olika moment och svetsmetoder. Det var intressant och lärorikt att träffa andra som delar samma intresse för svetsning.

Varför valde du att bli svetsare?

– Jag har ett intresse av att bygga, montera och att jobba med metall, så jag testade att svetsa och det var riktigt kul! Sedan är det också ett praktiskt verktyg att kunna hantera. Jag visste också att det fanns mycket jobb som svetsare.

Vad har du för arbetsuppgifter?

– Just nu tränar jag för att avlägga svetsprov och få svetslicens. Annars svetsar jag bland annat stora tryckkärl till värmeväxlare, som ska klara höga tryck. Det viktiga är att svetsen är jämn och uppfyller de krav som ställs. Det är en hel del som ska slipas och förberedas innan svetsning. Det handlar om att använda huvudet och planera sitt arbete.

Bild på svetsaren Joakim Carlsson som tittar in i kameran.

Vilka utmaningar möter du?

– Något jag har märkt är vikten av matematik och ritningsläsning. Det handlar om att vara noggrann och försiktig. 

– Svetsningen är den lilla delen av arbetet, något man kanske inte tänker på. Att bygga ihop och planera är den stora. Ett litet fel kan bli väldigt dyrt, så det gäller att inte räkna eller svetsa fel.

Vad är bäst med yrket?

– Att arbetet aldrig är exakt likadant. Du kan svetsa liknande bitar, men varje svets du lägger är unik.

– Jag gillar också variationen av arbete då vi svetsar många olika metallmaterial. Med tiden och erfarenheten kommer också dörrar öppna sig för att arbeta som resemontör.

Vilka förmågor är viktiga i ditt yrke?

– Enligt mig måste man vara noggrann, försiktig och lugn. Jag tror att man måste ha ett genuint intresse av det man arbetar med.

Vad har du för tips till den som funderar på yrket?

– Att bli det! Det finns mycket jobb och det är roligt. Sök kontakt med industriföretag och ställ frågor, visa att du är intresserad.

Text: Rikki Bråth.
Foto: Lina Siksjö.

Joakim Carlsson

Yrke: Svetsare.

Arbetsplats: Ekströms & Son i Kristianstad.

Utbildning: Treårig gymnasial industriutbildning med inriktning svets vid Ekebackeskolan i Osby. Ett påbyggnadsår vid yrkeshögskola på Ekebackeskolan.

Fritidsintressen: Metallarbeten, fiske, data och umgås med vänner.