Frisör, ett yrke för en vinnarskalle

Olivia Jonsson valde att utbilda sig till frisör på gymnasiet för att hon sökte ett kreativt yrke. Hon ville hålla på med händerna, gillade att arbeta med hår och kanske hade det lite med saken att göra att hennes mamma är frisör. Det mest oväntade med frisöryrket för henne? Att det finns så många yrkestävlingar i hela världen, berättar Olivia som tävlade i både Yrkes-SM och Yrkes-EM under 2016.

Bild på frisören Olivia Jonsson som tävlar i sitt yrke.

Frisören Oliva Jonsson tävlar i sitt yrke, här på Yrkes-SM i Malmö.

Vad är utmaningen i frisöryrket för dig?

– Utmaningen för mig handlar mycket om frisörtävlingarna. Genom att möta andra ambitiösa frisörer blir man duktigare själv. Det finns tävlingar i Sverige, Norden och hela världen.

– Under tävlingarna jobbar vi också med mer extrema färger och design, sådant som inte görs i vardagen. Tävlingarna är inte ett så billigt intresse, men det är verkligen det här jag vill hålla på med. När jag tävlar ger det mig kontakter över hela världen. 

Bild på frisören Olivia Jonsson som tävlar i sitt yrke.

Vilken egenskap är viktig att ha i yrket?

– För mig är det att vara människokännare. Vi får ta hand om människor i olika åldrar, vilket är väldigt roligt. Du måste snabbt kunna ta dem på ett bra sätt och läsa av vad de önskar för frisyr.

Vad är det bästa?

– Det bästa i jobbet är att göra en snabb förändring av kundens frisyr och direkt se förändringen när du har plockat fram det fina. Man måste träna mycket på grunderna, arbeta med själva håret för att utvecklas i yrket.

Vad har du för tips till den som fungerar på yrket?

– Du måste kämpa ganska mycket för att bli något. Var framåt. Tänk annorlunda istället för att vara lik alla andra. Ha kunden i fokus! Att vara frisör är det bästa jobbet om du är kreativ och gillar att förändra.

Text: Suzanne Wejland.
Foto: Lina Siksjö.

Olivia Jonsson

Yrke: Frisör.

Arbetsplats: Annelis hårdesign, salong i Luleå.

Utbildning: Frisörprogrammet på en gymnasieskola i Luleå

Fritidsintressen: Åka slalom och träna.