Kreativa lösningar för isoleringsplåtslagare

Rickie Nyström skulle först bli träarbetare, men utbildade sig senare till isoleringsplåtslagare på ett företag. Det han uppskattar mest med yrket är att hitta nya kreativa lösningar för varje enskilt jobb.
– Det gäller att vara praktiskt lagd i det här yrket. Att isolera är ett hantverk, säger han.

Bild på isoleringsplåtslagaren Rickie Nyström.

Rickie tävlade som isoleringsplåtslagare i Yrkes-SM 2016.

Vad har du för arbetsuppgifter?

– Jag arbetar inom tillverkningsindustrin med att skydda processerna, till exempel på ett pappersbruk. Isolerar gör man för att spara energi och kostnader, men också för att till exempel skydda mot brand. Det händer att jag reser runt en del i jobbet eftersom jag jobbar mot olika industrier.

– Det gäller att vara praktiskt lagd i det här yrket. Att isolera är ett hantverk, det handlar dels om själva isoleringen och dels om ytbeklädnad i form av exempelvis aluminium och rostfri plåt. Oftast tar arbetet med ytbeklädnaden längre tid att göra.

Varför valde du att bli isoleringsplåtslagare?

– Jag hamnade i det här yrket via ett bananskal. Efter min gymnasieutbildning på bygg- och anläggningsprogrammet hade jag inget jobb. Men jag hade kontakter på ett isoleringsföretag sedan tidigare och kom in på yrket den vägen. Jag har alltså gått som lärling under cirka två år för att lära mig yrket. 2015 tog jag mitt certifikat.

Isoleringsplåtslagaren Rickie Nyström tävlade i sitt yrke under Yrkes-SM i maj 2016.

Vilka utmaningar möter du?

– Utmaningen är att bli bra på allt inom yrket, eftersom det är så brett. Det gäller att hela tiden utvecklas och bli bättre på alla delarna.

Vad är bäst med yrket?

– Att det är fritt, men det beror mycket på var man hamnar. På min arbetsplats lägger jag till stor del upp arbetet själv.

– Jag måste givetvis följa branschreglerna, men sedan handlar det om att hitta egna lösningar och att tänka till vid varje enskilt jobb. På det sättet är det ett mycket kreativt jobb i många fall. Men det kan också handla om att isolera ett hundra meter långt rör, det är inte lika kreativt.

Vilka egenskaper är viktiga i din yrkesroll?

– Man måste vara händig och bra på att lösa saker. Det är också bra att kunna matte, jobbet handlar en del om vinklar och att kunna mäta. Det är ingen avancerad matte men att kunna räkna lite är viktigt.

Text: Hanna Glössner.
Foto: Lina Siksjö.

Rickie Nyström

Yrke: Isoleringsplåtslagare.

Arbetsplats: Bilfinger i Karlshamn.

Utbildning: Gick bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet. Utbildade sig senare till isoleringsplåtslagare via traditionell lärlingsutbildning på ett företag i kombination med teoretisk och praktisk utbildning på IF-skolan (Isoleringsfirmornas förening).

Fritidsintressen: Kör cross, tränar och reser.

Tillägsinformation