Plattsättare har ett skapande arbete

Plattsättaren Agnes Grandin tycker om att skapa med händerna. Hon får också möjlighet att göra människor glada i sitt yrke.
– Jag blir sällan uttråkad när jag gör praktiska saker, dagarna går fort på mitt jobb, säger hon.

Bild på plattsättaren Agnes Grandin.

Agnes tävlade i plattsättning i Yrkes-SM 2016. Foto: Lina Siksjö.

Vad har du för arbetsuppgifter?

– Jag gör allt från att gjuta golv, flytspackla och sätta plattor i form av kakel och klinker. Oftast renoverar jag badrum, men det kan också vara kök, tvättstugor och hallar. Det gäller att vara noggrann och ha millimeterprecision. Långtifrån allt handlar om att sätta plattor, det är en ganska liten del av arbetet. Det är mycket förarbete innan jag kan påbörja plattsättningen

Varför valde du att bli plattsättare?

– Jag hade ingen aning om vad jag skulle välja till gymnasiet, men jag visste att jag inte ville gå en enbart teoretisk linje. När det var öppet hus på gymnasieskolorna tittade jag på allt och av någon anledning föll jag för plattsättning. Det såg spännande ut för jag gillar att skapa.

Vilka utmaningar möter du i ditt yrke?

– Flytspackling kan vara svårt, det handlar om att få till ett bra fall till golvbrunnen där vattnet ska rinna ner. Fallet får varken vara för stort eller för litet, man har bara en chans att få till det. Det går inte att mäta sig till, det sitter liksom i handen. Det gäller också att kunna bemöta kunder, det kan ju hända att kunden inte blir nöjd.

Porträttbild på plattsättaren Agnes Grandin.

Foto: Hanna Glössner.

Vad är bäst med yrket?

– Jag blir sällan uttråkad, jag får göra praktiska saker och dagarna går fort. Roligast med arbetet är själva plattsättningen och att se resultatet. Jag tycker också om att göra folk glada och det kan jag göra i det här yrket.

Vilka egenskaper är viktiga i din yrkesroll?

– Gilla att skapa saker och att vara uthållig. Det händer att man stöter på motgångar. Då gäller det att lösa problemen som dyker upp, vara påhittig och komma på smarta idéer.

Vad kan vara oväntat inom ditt yrke?

– Det ingår en hel del städning i jobbet. Det kan också ingå en del trä- och betongjobb.

Hur ser du på könsfördelningen inom yrket?

– Det finns en jargong att tjejer inte ska hålla på med plattsättning. Oftast är jag ensam tjej på ett bygge, men jag upplever att det kommer fler tjejer till yrket. Många tror att det är tungt och att tjejer inte ska orka. Det är inte särskilt tungt, så länge man har normal fysik. Det finns också många hjälpmedel.

Text: Hanna Glössner.

Agnes Grandin

Yrke: Plattsättare.

Arbetsplats: Piteå golv och kakel.

Utbildning: Studerade bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning mureri och plattsättning på Strömbackaskolan i Piteå.

Fritidsintressen: Vara med kompisar.

Tillägsinformation