Konstnärligt och praktiskt som rekvisitör

Rekvisitören Kicki Lindbeck skaffar fram rekvisita, målar dekor och tillverkar attribut till teateruppsättningar. Det konstnärliga synsättet i kombination med ett praktiskt handlag har alltid funnits med henne. Som barn byggde hon dockhus och kunde alla färger innan hon lärde sig att gå.
– Jag tycker att jag har det roligaste jobbet på hela teatern!

Bild på ett äppelskrutt, ett så kallat attribut, som rekvisitören Kicki Lindbeck har skapat.

Vad innebär ditt arbete som rekvisitör?

Jag jobbar med turnerande teater för barn, ungdom och vuxna på Regionteatern Kronoberg Blekinge. Jag har tre arbetsområden som handlar om att införskaffa rekvisita, tillverka attributoch måla dekor. Jag jobbar alltså inte enbart som rekvisitör, vilket en del gör.

Jag har koll på vad som finns i olika affärer, går på loppis och letar efter saker på auktionssajter. Rekvisita kan vara precis vad som helst, allt från möbler till mat eller grus. Ibland jobbar jag med patinering som handlar om att få saker att se använda ut, kanske rostiga eller smutsiga.

– Ett attribut är specialrekvisita som inte går att köpa. Det är sådant jag får tillverka själv, till exempel ett äppelskrutt i stor skala.Innan jag tillverkar attributet tänker jag först ut hur det ska göras, vilket material som ska användas och hur attributet ska hanteras.

Bild på rekvisitören Kicki Lindbeck som målar ett båtdäck.

Vilka samarbeten har du?

– Jag samarbetar mest med scenografen och regissören. Från scenografen får jag en rekvisitalista och inspirationsbilder som jag utgår ifrån. Sedan måste jag kunna översätta scenografens idéer till något som fungerar praktiskt, det är ett pågående samarbete under hela produktionsperioden. Med regissören diskuterar jag ibland vilken funktion rekvisitan ska ha i föreställningen.

Det bästa med ditt yrke?

– Att det är så varierande med nya utmaningar hela tiden, till exempel stöter jag på nya material och knäppa grejer som jag ska försöka hitta. Jag träffar spännande människor och har roliga samarbeten. Det är kul att både få jobba praktiskt och tänka konstnärligt.

Vad kan vara mindre bra med yrket?

Inför en premiär kan det vara stressigt. Då har jag många bollar i luften, ibland kan det brinna en liten eld i skallen. Det kan också vara svårt att frigöra sig från jobbet ibland, jag har alltid ögonen öppna efter nya saker.

Vilka egenskaper är viktiga i din yrkesroll?

Känsla för färg och form, praktiskt lagd och allmänbildad när det gäller stilhistoria, miljöer och var man kan få tag på olika saker. Ett brett kontaktnät är en fördel. Det är bra att vara social, nyfiken, effektiv och att kunna göra flera saker samtidigt.

Text och foto: Hanna Glössner.

Profilbild på rekvisitören Kicki Lindbeck.

Kicki Lindbeck

Yrke: Rekvisitör.

Arbetsplats: Fast anställd på Regionteatern Kronoberg Blekinge.

Utbildning: Utbildad scenograf på film- och tv-scenografiutbildningen, Luleå tekniska universitet. Gick senare en arkitektutbildning under 1,5 år men hoppade av, har dock haft nytta av ritningskunskaperna.

Erfarenhet: Efter examen 2008 började Kicki frilansa och tog alla möjliga jobb som scenograf, rekvisitör och kostymör. Hon jobbade framförallt med film, men också med TV, events och teater. Gick senare över till teater alltmer.

Fritidsintressen: Musik, men också konst och kultur i största allmänhet. Gick en dramakurs under våren. Tycker om att resa. New York, Mumbai och andra storstäder med bra loppisutbud är favoritresmålen. Intresserad av språk, har pluggat arabiska.

Kickis tankar om skillnaden mellan att jobba med film och teater:
Det estetiska och det visuella med teatern lockade mig. Film kan vara väldigt verklighetsbaserad, till exempel polisfilmer som jag jobbade med. Teater är ett fritt konstnärligt uttryck som snarare handlar om att förmedla ett budskap, det kan vara hur abstrakt som helst.

Tillägsinformation

Mer information