Nina Möller andas webbdesign dygnet runt

Nina Möller älskar helhetskoncept – från första kundmötet till leverans av en komplett webbplats. Kreativiteten och intresset för att sälja driver henne. Allt detta lever hon ut i yrket som webbdesigner. I Växjö driver hon det egna företaget OddKommunikation.
– Det är till stor del ett ensamarbete, men jag har ett brett kontaktnät och ser mina kunder som arbetskamrater.

Bild på webbdesignern Nina Möller som sitter på sitt kontor.

Vad innebär ditt arbete som webbdesigner?

– Jag skapar allt från kompletta webbplatser och webbkampanjer till loggor, grafiska profiler, trycksaker och mässmaterial. Jag har ett nätverk med partners som hjälper till med vissa delar, men det är jag som håller i alla krokar.

Hur arbetar du med ett webbplatsprojekt?

– Först tar jag, tillsammans med kunden, reda på vad de har för förutsättningar, mål och visioner. Vi tittar på deras konkurrenter och målgrupper. Sedan lägger vi upp grundstrukturen och börjar skapa innehåll.

– I produktionsfasen bygger jag upp webbplatsen med alla dess funktioner, sökmotoroptimering och lägger in text och bild. Inför textarbetet skriver ofta kunden ner en grund som jag förädlar och anpassar för webben. Bilder har de själva eller så köper vi in alternativt att jag fotar.

– Sedan är det dags att publicera, utbilda kunden och planera det fortsatta arbetet. Webbplatsen behöver hållas levande och kunden får hjälp med hur de ska fortsätta arbetet.

Bild på webbdesignern Nina Möller med ett par illustrationer som hon skapar och säljer via ett sidoprojekt.

Vilka utmaningar möter du?

– Det ena är att få kunderna att förstå hur webben fungerar. Det de tycker är snyggt eller häftigt kanske inte alltid är det som behövs för att uppnå det de vill. En annan utmaning är att hänga med i branschen. Det är viktigt att vara intresserad och läsa på. Man måste verkligen andas webb!

Vad är det bästa?

– Variationen och det kreativa! Det gäller att sätta sig in i varje kunds situation och bransch. Att vara med i ett helt projekt är roligast. Jag gillar att jobba med många olika saker och inte låsa mig vid en metod. Sedan är det jättekul att jobba med färg och form.

Vad kan vara mindre roligt?

– Även om kreativiteten är det roligaste, kan det också vara en utmaning. Att ständigt vara kreativ, det är inte alla dagar man är det. Det kan bidra till en inre stress att alltid prestera på topp.

Vilka egenskaper är viktiga i yrket?

– Förutom att vara kreativ måste man gilla att jobba med webb och lära sig nya saker. Det är också viktigt att kunna ta människor, lyssna av vad de behöver och samtidigt berätta vad som fungerar.

Text och foto: Hanna Glössner.

Profilbild på webbdesignern Nina Möller.

Nina Möller

Yrke: Webbdesigner.

Arbetsplats: Webbyrån OddKommunikation i centrala Växjö. Har även ett inrett kontor hemma.

Utbildning: Ekonomisk linje på gymnasiet. Fyra år på Växjö universitet. Plockade ihop ett eget program med fristående kurser inom bland annat medieteknologi, marknadsföring, företagsekonomi och juridik.

Erfarenhet: Blev erbjuden ett jobb 2003 och startade eget samtidigt. Under 2006-2007 gick hon över till att bli egen företagare på heltid.

Fritidsintressen: Fotografera och styrketräna. Fotar mycket natur och älskar att dra med sig barnen ut i skogen.

Oanad talang: Drar 110 kilo i marklyft inom styrketräning, målet är 130 kilo.

Kuriosa...

…Företagsnamnet kom till när Nina gjorde om företaget till ett aktiebolag 2011. En förkärlek för fornnordiska namn gjorde att valet föll på Odd som står för spets, skärpa, topp och kraft.

…Omvärldsbevakning är en stor del av arbetet. Nina uppdaterar sig via sociala medier, facklitteratur och tidningar som behandlar design av olika slag.

…Nina driver ett sidoprojekt där hon säljer prints som hon fotar och illustrerar. ”Det började med att jag skulle lära mig ett e-handelssystem. För att lära mig systemet på bästa sätt startade jag en egen e-handel. Det är lite typiskt mig”.

…Ninas tips till dig som funderar på att bli webbdesigner är att skaffa dig bred kunskap och en portfolio. ”Man behöver kunna mycket men inte kunna utföra allt själv”.

Tillägsinformation