Servitrisen Caroline är laddad för julbord

Servitrisen och konferensvärdinnan Caroline Nilsson har en genuin kärlek för sitt yrke och sina gäster. Hon visste redan som barn att hon ville jobba med service av något slag. December är utan tvekan den månad hon har som roligast på jobbet. Då dukas det upp för julbord och dessertsalong i Villa Viks matsalar i Växjö.
– När 150 personer står utanför dörren och väntar på att få komma in, då är jag så taggad!

Porträttbild på servitrisen Caroline Nilsson i Villa Viks matsal.

Vad har du för arbetsuppgifter?

– Jag jobbar på en restaurang- och konferensanläggning. Under en konferens serverar jag förmiddags- och eftermiddagsfika, tvårätters lunch och ser till att gästerna har vatten, frukt och godis under dagen. I jobbet ingår bland annat att duka, vika servetter och plocka av disk. I december börjar vi med julborden.

Bild på servitrisen Caroline som serverar lunch till en gäst.

När har du som roligast?

– I december, när 150 personer står utanför dörren vid 17.55 och väntar på att få komma in till julbordet! Jag älskar tempot, upplägget, gemenskapen bland personalen och allt som händer under kvällen. Det är en tuff tid, alla sitter i samma båt och jobbar hårt – men har samtidigt så kul! Gästerna lägger mycket pengar på julbordet och då vill man att de ska vara väldigt nöjda.

Vad är det bästa med att jobba som servitris?

– Att jag under två minuter kan få reda på en livshistoria. Jag älskar att träffa människor och vill veta vad de bär på. Ibland vill gästerna vara ifred, ibland märker man att de vill prata och då fortsätter jag gärna. Jag kan till exempel fråga vilken sill som smakade bäst på julbordet och nöjer mig inte bara med svaret. Jag vill veta varför just havtornssillen var bäst och då kan det hända att jag får höra en historia som går tillbaka till personens föräldrahem.

Varför valde du ditt yrke?

– Jag har alltid varit en väldigt öppen, positiv och nyfiken person. Jag visste tidigt att jag ville jobba med service som gör folk glada. Jag valde hotell- och restaurang på gymnasiet och var väldigt engagerad i utbildningen, det kändes så rätt. Jag ser inte detta som mitt jobb, det är mitt liv! Jag är inte på jobbet för att jag måste, utan jag är här för att det är kul.

Bild på servitrisen Caroline som tänder ett ljus på ett bord i restaurangen.

Vilka utmaningar möter du i ditt yrke?

– Att bemöta olika typer av människor och situationer. Vi kan till exempel ha en begravningsceremoni i källaren och ett julbord på övervåningen. Det kräver att man ställer om och känner av stämningen. Som servitris har man ett ganska socialt yrke, man stiger in i en roll och måste prestera. Det händer också att man får hantera missnöjda gäster eller gäster med attityd, men det är sällan.

Text och foto: Hanna Glössner.

Caroline Nilsson

Född: 1993.

Arbetsplats: Villa Viks matsalar i Växjö. I villan har den kända operasångerskan Christina Nilsson bott under början av 1900-talet.

Arbetstider: 8-16 eller 11-18. I december blir det kvällsjobb vid julborden.

Utbildning: Hotell- och restaurangprogrammet på Kundsmadskolan i Växjö, valde inriktning hotell i tvåan.

Fritidsintressen: Barn och familj. Gillar god mat!

Oanad talang: Har licens i pistolskytte.