Gör ett smart yrkesval

Gör ett smart val med hjälp av Arbetsförmedlingens framtidsprognos som visar vilka yrken som har bäst jobbchanser om fem år.

Bild på tre olika yrken

Chanserna att få jobb i Sverige de kommande fem åren är goda inom nästan åtta av tio yrken. Men arbetsgivarna som anställer har en gemensam sak på sin önskelista.

– Det krävs i allmänhet en gymnasieutbildning för att ha goda chanser att få ett jobb. Inom många yrken krävs även högre utbildning, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Vill man jobba direkt efter gymnasiet är yrkesprogrammen ett smart val. Extra goda jobbchanser har du om du har gått ett program som bygg, fordon, el och teknik, industriteknisk, hotell och restaurang eller vård och omsorg.

– Undersköterskor är ett yrke med jättestor brist. Detsamma gäller för många byggyrken och för fordonsmekaniker, säger Annelie Almerus.

Vill man plugga vidare på högskola är det andra branscher som är heta.– Data och it-specialister går en ljus framtid tillmötes, liksom sjuksköterskor och lärare. Arbetsmarknadens ser också väldigt bra ut för civilingenjörer, säger Annelie Almerus.

Även om arbetsmarknaden förändras på grund av digitaliseringen så är de yrken som Arbetsförmedlingen nu pekar ut säkra val om du vill ha jobb efter din utbildning.

– Bristen inom dessa yrken hinner inte utbildas bort. Särskilt inom yrken som kräver längre eftergymnasiala utbildningar, säger Annelie Almerus.