7 maj 2018

Emmy är Sveriges bästa elektriker

Emmy Åberg från Älghult har sin plats säkrad på arbetsmarknaden. Nyligen blev hon Sveriges bästa elektriker i Yrkes SM. I en ny artikelserie ställer vi fem snabba frågor till de bästa inom olika framtidsyrken.

Elektrikern Emmy Åberg vann guld i Yrkes SM

Elektrikern Emmy Åberg som nyligen vann Yrkes-SM tycker att variationen är det bästa med att jobba i yrket.

Vilka är dina bästa tips till den som vill jobba som installationselektriker?

– Om man är tjej är det viktigt att stå på sig och kämpa på för det finns en del fördomar mot kvinnor inom yrket. Men det går ju ändå! Det är ju jag ett bevis för. Det är också bra att fundera på om man är noggrann och tycker om problemlösning för de bitarna är det mycket av inom yrket.

Vad är roligast med yrket?

­­– Det är variationen, jag jobbar som serviceelektriker och åker runt mycket om dagarna. Jag kan vara på en industri på morgonen och sedan åka hem till en tant och göra en installation på eftermiddagen. Det blir mer variation än om man går på samma bygge hela tiden.

Vilka egenskaper är bra att ha för att jobba som elektriker?    

– Att vara noggrann, lugn och att ha den sociala förmågan och kunna prata med olika kunder. Man är hemma hos folk och möter många olika människor. Och så måste man förstås gilla problemlösning.

Vad har du pluggat för att bli elektriker?

– Gymnasieutbildningen El- och energiprogrammet på Teknikum i Växjö.

Varför valde du yrket?

­– Jag hade jobbat i butik innan och tyckte att det var lockande att man inte behöver jobba helger som elektriker. Sen betydde också att man fick jobb direkt efter studenten. När jag ville bli elektriker trodde en del att jag inte skulle passa för jobbet, men det gjorde mig bara mer taggad att välja yrket.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Yrke med mycket goda framtidsutsikter

  • Det finns cirka 31 000 anställda installations- och servicetekniker i Sverige, varav cirka två procent är kvinnor och 98 procent är män.
  • På ett års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att installations- och servicetekniker kommer ha mycket goda möjligheter till arbete.
  • Även på fem års sikt bedöms installations- och servicetekniker ha mycket goda möjligheter till arbete.

  • Kolla hur jobbutsikterna för elektriker ser ut där du bor i Yrkeskompassen
  • Kolla om yrket passar dig. Läs en beskrivning av yrket, om utbildningsvägar, vilka förmågor som är bra att ha och hur en elektriker jobbar om dagarna här.

Tillägsinformation

Platsjournalens nyhetsbrev ger jobbsökare tips och inspiration.

Vill du få inspiration och jobbsökartips direkt i mobilen

Starta en prenumeration på Platsjournalens nyhetsbrev
Klicka här