16 april 2018

Så söker du jobb med högkänslig personlighet, HSP

Så många som en av fem personer kan ha personlighetsdraget högkänslighet, HSP. Men hur påverkar det jobbsökandet och hur rustar man sig inför en jobbintervju på bästa sätt? Platsjournalen har pratat med Yolanda Hedberg på Sveriges förening för högkänsliga.

Här får du tips på hur du kan söka jobb om du är högkänslig.

Intervjun innehåller moment som kan vara än mer stressande för en högkänslig person - men högkänslighet behöver inte vara ett hinder för att genomföra en intervju.

Högkänslighet är ett personlighetsdrag som ungefär var femte person har, enligt forskning på ämnet. Som högkänslig lägger du märke till mycket mer än andra och bearbetar alla former av intryck på en djupare nivå. Därför behöver högkänsliga mer tid och energi för att smälta alla intryck. Som högkänslig kan arbetslivet och jobbsökande bjuda på både möjligheter och utmaningar.

Förbered dig inför intervjun

En av de största utmaningarna kan vara anställningsintervjun, en situation som är stressande för vem som helst. Intervjun innehåller moment som kan vara än mer stressande för en högkänslig person – men högkänslighet behöver inte vara ett hinder för att genomföra en bra intervju.

– Eftersom högkänsliga känner sig stärkta när de har kontroll så är det en god idé att förbereda sig noga. Gå igenom företagets hemsida, policy, årsrapporter och annat som kan vara bra att veta. Läs på. Det ger dig som söker jobbet trygghet och säkerhet inför intervjun, säger Yolanda Hedberg, ansvarig för forskningsbevakning för Sveriges förening för högkänsliga.

HSP - ska man berätta?

En jobbig fråga att ta ställning till är om man ska berätta för sin arbetsgivare att man är högkänslig. Ska man rent utav berätta det redan i samband med anställningsintervjun? Yolanda Hedberg tycker att det är något du får avgöra från fall till fall.­

– Om arbetsgivaren är smart borde hen se det som en tillgång eftersom de positiva effekterna av högkänslighet är väl dokumenterade. Högkänsliga brukar till exempel ofta vara högpresterande och uppskattade av sina chefer, säger Yolanda Hedberg.

– Värt att nämna är att det också finns pågående forskning som visar att högkänsliga ofta blir bra chefer då de brukar vara prestigelösa, mycket lyhörda och med en förmåga att ta väl avvägda beslut, säger hon.

Satsa på rätt yrke

Om man är på väg att utbilda sig och ska göra ett yrkesval så finns det vissa yrken som generellt sett passar bättre för högkänsliga personer. Yrken där egenskaper som kreativitet, analys, felsökning och att förutspå risker värderas högt kan passa extra bra för de som har en högkänslig personlighet.

– Självklart är det individuellt, men typiska yrken där högkänsliga utmärker sig finns inom konst, analys, it, rådgivning, forskning, ingenjörer och liknande, säger Yolanda Hedberg.

I motsatta änden finns yrken med hög ljudnivå och många kontakter med människor, exempelvis försäljare, lärare och barnskötare.

­– En studie visar att just bland säljare så är högkänsliga personer underrepresenterade. Det beror helt enkelt på att få högkänsliga söker sig till det yrket, säger Yolanda Hedberg.

Bli medveten om din personlighet

Även bland lärare finns det många högkänsliga. Men det finns en studie som visar att lärare med en högkänslig personlighet löper större risk att drabbas av stressrelaterade sjukdomar.

– Men självklart kan man passa väldigt bra som lärare även som högkänslig. Man kan komma långt bara genom att själv bli mer medveten om att man har en högkänslig personlighet. Har man gott om tid för återhämtning så klarar man ofta jobbet bättre, säger Yolanda Hedberg.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tillägsinformation

Platsjournalens nyhetsbrev ger jobbsökare tips och inspiration.


Vill du få inspiration och jobbsökartips direkt i mobilen

Starta en prenumeration på Platsjournalens nyhetsbrev
Klicka här