6 april 2018

Bästa unga kockens karriärtips

Branschen skriker efter fler kockar. Är du nyfiken på yrket så har du ett jobb med framtiden för sig. Här ger Henric Herbertsson, vinnare av tävlingen Årets unga kock, några tips på hur du gör karriär i köket.

Henric Herbertsson är Årets unga kock 2018.

Henric Herbertsson vann tävlingen Årets unga kock 2018. Finalisterna lagade varsin trerättersmeny utifrån en hemlig råvarukorg innehållande bland annat anka och röding. Foto: Per-Erik Berglund/Znapshot AB.

Har du några tips om utbildningar?

– Jag gick treårigt gymnasium och det var bra men då hade vi grundämnen också och jag ville ju mest vara i köket och laga mat. Jag tror det är bra med en utbildning där det ingår mycket praktik. Det är först då man på riktigt kan förstå och känna efter om man vill jobba inom yrket. Det verkar vara mycket praktiskt arbete på yrkesutbildningarna som finns nu så de kan nog vara bra.

Räcker det med att man är intresserad av att laga mat?

– Det krävs såklart ett intresse för att laga god mat, har man det och ett driv i att suga åt sig ny kunskap och att utvecklas så är det bra förutsättningar.

Hur ska man göra om man bara vill prova på yrket?

– En början kan vara att ta med sitt cv och besöka restauranger. Jag tror att många krögare uppskattar att man kommer, särskilt om man kan visa att man vill vara hos just dem och laga käk.

Det verkar vara stressigt att vara kock i köket. Måste man vara extra stresstålig?

– Det är alltid positivt att vara stresstålig. I början kan det vara svårt innan man kommer in i det. Men det ger sig oftast. Det är ju bra att vara stresstålig inom många yrken.

Hur kommer det sig att du valde att bli kock?

– Min pappa är krögare så jag började jobba hos honom redan i 13-årsåldern och lagade ala carte redan tidigt. Sen fortsatte det bara.

Vad är bäst med att jobba som kock?

– Det bästa jag vet är att göra så att folk blir nöjda och glada av maten jag lagar. Det är en skön bransch med mycket härliga människor. Man kan alltid lära sig nya saker, det går alltid att utvecklas.

Fotnot: Henric Herbertssons arbetar på restaurangen Människor & Mat i Göteborg. Hans vinnarmeny i Årets unga kock tog honom vidare till världsfinalen som avgörs i Taiwan i september. Tävlingen arrangerades av storköksgrossisten Martin&Servera.

Läs fler artiklar Platsjournalen

Det behövs fler kockar under lång tid framöver

På ett års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att kockar och kallskänkor kommer ha mycket goda möjligheter till arbete. Det ökade intresset för mat, den stora befolkningsökningen samt hushållens goda ekonomi bidrar det till en ökad efterfrågan på yrkesgruppen.

Även på fem års sikt bedöms kockar och kallskänkor ha mycket goda möjligheter till arbete. Under flera år har för få valt att studera på gymnasieskolans restaurang- och livsmedelsprogram, vilket är en av de största anledningarna till att tillgången på kockar inte möter den ökande efterfrågan.

Antalet som väntas examineras under de kommande fem åren bedöms inte vara tillräcklig för att möta efterfrågan.Sammantaget innebär detta att möjligheterna till arbete är mycket goda för kockar och kallskänkor, både på ett och fem års sikt.

Det finns cirka 39 000 anställda kockar och kallskänkor i Sverige, varav cirka 53 procent är kvinnor och 47 procent är män.

Läs mer om yrket  och kolla hur läget ser ut för jobben som kock i Yrkesbarometern

Läs mer om yrket kock

Tillägsinformation

Platsjournalens nyhetsbrev ger jobbsökare tips och inspiration.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress