13 mars 2018

Prova vingarna i Europa

Ung, arbetssökande med noll respons på dina jobbansökningar på hemmaplan? Kanske finns det en jobböppning i Europa som passar just dig. Projektet ”Ditt första Euresjobb” kan kan både hjälpa dig att hitta utlandsjobbet och ge dig ekonomiskt stöd.

Främst för unga

Projektet ”Ditt första Euresjobb” ska underlätta för ungdomar att hitta jobb i andra EU-länder, Norge och Island. Du behöver inte vara inskriven på Arbetsförmedlingen för att få hjälp att matchas mot de europeiska jobben, men du måste vara jobbsökande mellan 18 och 35 år, europeisk medborgare och bosatt i ett EU-land. Kontakta Eures-rådgivare på Arbetsförmedlingen för hjälp att hitta jobb.

Pengar till intervjuresan

Om du har blivit kallad till en intervju i Europa kan du ansöka om stöd till din intervjuresa. Reser du upp till 500 kilometer kan du få 250 euro i stöd. Reser du längre än så kan du få 350 euro.

Habla Español?

Fått ett jobb i Spanien eller ett annat land i Europa? Då behöver du kanske förbättra dina språkkunskaper innan flyttlasset går! Testa att söka ekonomiskt stöd för en språkutbildning. Men: språkkursen måste godkännas i förväg och stödet betalas ut först i efterhand när kursen är avslutad.

Fixa kvalifikationerna

Har du fått ett jobb eller bedöms vara nära ett jobb i ett annat EU-land men behöver få dina yrkeskvalifikationer eller akademiska kvalifikationer erkända i ditt nya hemland? Då kan du få 400 euro i ersättning för dina utgifter. Men självklart måste du kunna visa upp kvitton.

Vissa kan få extra hjälp

Om du har särskilda behov, som ett funktionshinder, kan du ansöka om extra ekonomiskt flyttstöd upp till 500 euro. Stödet ska till exempel täcka kostnader för transport av en rullstol, en guide-hund, resekostnad för din stödperson eller andra väl motiverade behov.

Sök i förväg

Glöm inte att du måste ansöka om stöden i förväg för att få chans att få dem. Du måste också uppfylla vissa krav för att kunna få dessa stöd.

Redan fått jobb?

Om du inte har flyttat och börjat jobba ännu så kan du ansöka om stöd för flytt och bosättning. Stödet ska underlätta för dig att kunna betala för en resa och tillfälligt boende under den första tiden i ditt nya arbetsland. Beroende på land så kan du få från 700 upp till 1 400 euro.

Äldre än 35 år?

Om du är äldre än 35 år finns också projektet Reactivate som kan hjälpa dig att hitta jobb i ett annat EU-land. Läs mer på http://www.jobreactivate.se/

TEXT: DANIEL SIKSJÖ
ILLUSTRATION: ANNA WESTIN

Fler artiklar från Platjsournalen

Hjälp på vägen till Europa


Frågor om hur du kan matchas mot ett jobb i Europa?
Kontakta närmaste arbetsförmedling eller läs mer på Jobba utomlands.

Du kan också ringa 0771-416 416 för att få prata med en Eures-rådgivare.

Mer information om stöden och krav för ansökan hittar du på Ditt första Eures-jobb och Reactivate och relocate.

Tillägsinformation

Platsjournalens nyhetsbrev ger jobbsökare tips och inspiration.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress