12 mars 2018

Boosta ditt cv i sommar

Vikarie eller slöa i solen i sommar? Har du tänkt på att maxa ditt cv med ny kompetens också är ett alternativ? I så fall  är det hög tid att söka. 15 mars är sista dagen att söka sommarkurser vid universitet och högskolor. 

Det finns många utbildningar och kursere om du vill studera i sommar.

Kanske vill du bygga på ditt cv? I sommar finns den mängder av kurser och utblidningar att gå på högskolor, universitet och folkhögskolor.

Kanske sökte du jobbet men saknade en pusselbit i ditt cv. Eller vill du byta yrkesbana och ta första steget mot det som intresserar dig. Det kan finnas många anledningar att plugga i sommar.

– Om du inte har något planerat i sommar när det gäller arbete eller resor kan det vara bra att kolla närmare på vad det finns för kurser under sommaren, säger Jonas Wall, yrkesvägledare på Arbetsförmedlingen.

Det finns ett rikt utbud av sommarkurser inom alla tänkbara ämnen vid högskolor och universitet. På antagning.se där du hittar rätt kurs och där du ansöker finns det hundratals kurser att välja mellan. Men det är inte bara akademiska studier som erbjuds sommartid.

– Du hittar över 800 olika utbildningsalternativ hos folkhögskolor i Sverige idag, allt från akvarellmålning till örtkunskap. Vissa kurser kanske är mer efter ditt intresse men du finner också kompetenshöjande kurser inom exempelvis olika språk, data/It som kan vara användbara i ditt arbetssökande framöver, säger Jonas Wall.

Sommarkurserna på folkhögskola har olika ansökningsdatum och många av dem går att ansöka till ända in i maj.

Kan det vara en bra taktik att ”säkra upp” med en sommarkurs om man inte ännu fått något sommarjobb?

– Ja, det tycker jag, är du intresserad av en kurs när du läser på universitet/högskola, som du i ditt program inte har möjlighet att läsa under de ordinarie studierna, kan en kurs hålla studietakten och ditt intresse vid liv och det är ju både aktuellt och roligt. Har du inget sommarjobb kan det mycket väl vara ett alternativ.

Är det något som är viktigt att tänka på om man vill studera på sommaren?

– Det som kan vara viktigt att tänka på vid alla studier är hur det fungerar med finansiering. Dels om du har arbetslöshetsersättning från någon arbetslöshetskassa, att du måste meddela och få godkänt från dessa innan du börjar studera. Dels att du har ett begränsat antal veckor med studiemedel via CSN och om du använder dig av några månader under sommaren räknas även dessa.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Fakta om sommarkurser

För information och ansökan för sommarkurser vid högskolor och universitet kan du gå till www.antagning.se.

Mer information om folkhögskolornas sommarkurser

Tillägsinformation

Platsjournalens nyhetsbrev ger jobbsökare tips och inspiration.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress