6 mars 2018

Så kan du få din intervjuresa betald

Visste du att du kan få resan betald om du ska på en jobbintervju på annan ort?  Här svarar Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Ellinor Wassberg på Platsjournalens frågor om resebidraget.

Resebidrag kan hjälpa dig att söka jobb på annan ort

Du kan få hjälp med finansieringen av resan till en jobbintervju om den är på annan ort.

När kan man få resan betald till en jobbintervju?

– Om du har fyllt 20 år, är inskriven på Arbetsförmedlingen och har svårt att få arbete i närheten av där du bor finns det möjlighet att söka resebidrag. Intervjun ska alltså vara på en annan ort än din hemort.

Hur gör jag för att ansöka om resebidrag?  

– Senast 2 dagar innan intervjun tar du kontakt med Arbetsförmedlingen som gör en bedömning om du är aktuell för resebidraget. När beslutet är taget så kan Arbetsförmedlingen hjälpa till med upp till 2 500 kronor.

Ellinor Wassberg

Ellinor Wassberg, Af

Är det något som är bra att tänka på innan man söker resebidrag?

– Tjänsten ska vara registrerad hos Arbetsförmedlingen, alternativt finnas med i Eures-databasen (om jobbet är i ett annat land). Ta för vana att skriva ut platsannonsen ifall tjänsten hinner försvinna från Platsbanken innan du ska på intervju. Se också till att det finns en inbjudan från arbetsgivaren till intervjun där tid och plats för intervjun finns med och även kontaktuppgifter till den du ska träffa. Har du inte fått en skriftlig inbjudan så behöver du ha kontaktuppgifterna till den du ska träffa så att Arbetsförmedlingen kan ringa och kolla så att uppgifterna stämmer.

Finns det något avstånd som är för långt för att få resan till en anställningsintervju betald?

– Så länge intervjun är inom EU/EES så finns det inget avstånd som är för långt. Är du mellan 18-35 och ska på intervju i ett annat EU/EES så har du även möjlighet att söka ersättning för intervjuresa från projektet Your First Eures Job, då behöver du inte vara inskriven på Arbetsförmedlingen. (läs mer om detta på www.yourfirsteuresjob.se)

Måste man betala tillbaka bidraget om man inte får jobbet?

– Nej!

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tillägsinformation

Platsjournalens nyhetsbrev ger jobbsökare tips och inspiration.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress