6 mars 2018

Så får du jobb i dataspelsbranschen

Digitala spel skapar många jobb och rekryteringsbehoven är stora. Platsjournalen frågar Anton Albiin från organisationen Dataspelsbranschen om vilka tips han har till dig som vill göra karriär i branschen. 

Anton Albiin från organisationen Dataspelbranschen.

Antan Albiin från organisationen Dataspelsbranschen tipsar om vägar till en digital karriär. På axeln har han sin maskot Tonberry från spelet Final Fantasy.

Hur är läget i branschen idag?

– Vi har väldigt många tomma platser. Branschen har stora behov av folk som har gjort spel, som har erfarenhet av arbetsprocesserna och de särskilda förutsättningar som krävs för att ett spel ska fungera. Det är de grundläggande behoven i branschen.

Vilka yrkeskategorier är det som behövs?

– Vi letar efter 3D-grafiker, programmerare och speldesigners som skapar upplevelsen i spelet. Den typen av designer skapar alltså inte det som syns visuellt, utan designar målet och meningen med spelet, och hur spelet känns att spela och styra. Vi behöver även Level-designers, bra programmerare, animatörer och många fler roller. Det behövs också folk som kan dataanalys och de som förstår hur man hanterar användarinformation när man har flera miljoner användare varje dag.

Många spelar ju hemma, är det en väg in i jobbet att vara självlärd?

– Traditionellt sett har det varit den normala vägen att man har en passion för spel, har skapat på fritiden och utvecklat sin talang och kunnat sälja ett spel via förläggare och distributörer. Idag är det vanligare att man kommer från någon av utbildningarna som finns i landet. Men det finns de som anställs tack vare någonting som de har gjort eller utvecklat på fritiden.

Vad är det arbetsgivarna i branschen tittar efter?

– De tittar på vad du har gjort, vilket projekt du varit med i och vad du har för erfarenheter. Det är som när en snickare ska anställas då frågar man kanske inte nödvändigtvis vad hen har för utbildning utan tittar snarare på kvaliteten i hantverket. Det finns fantastiska skolor som utbildar speldesigners, programmerare, grafiker och animatörer, men det är inte så att alla som går en spelutbildning automatiskt blir anställd, man måste också ha något att visa upp för att få ett jobb.

Vad ska man göra om man älskar spel och vill jobba i den här branschen?

– Är du kreativ så fånga upp det kreativa, lär dig göra grafik. Är du musikalisk och gillar ljudbiten kan du lära dig arbeta med spelljud genom att googla på olika tutorials. Vill du programmera och lära dig logiken och problemlösningen för att få spel att funka finns det hur mycket tutorials och program som helst. Det har aldrig varit så enkelt som nu att lära sig att skapa spel. Att själv prova är första steget att utforska om  "vill jag göra spel?". Det är något annat än att spela spel.

Om man gillar branschen men det inte passar en att just skapa spel finns det ändå öppningar?

– Ja, man kan nätverka och kontakta aktörerna eller följa branschen och se att det även kan finnas andra roller som behöver fyllas, till exempel kan det behövas folk inom personaladministration och ekonomi.

Det finns väl inte så många tjejer i branschen, vad tror du kan locka fler till branschen?

– Det är ett kreativt yrke och en kreativ bransch med mycket innovation och nytänkande, det är inte längre nördar som sitter i pojkrummet och spelar, nu spelar alla spel. Då är det viktigt att alla gör spel. Vårt mål är att fler kvinnor spelar och fler kvinnor ska skapa spel.

Tips till dig som vill jobba i spelbranschen

1. Läs på om de olika yrkesrollerna, vad som kan passa dig.
2. Undersök vilka utbildningar som finns.
3. Ta dig an en gratis programvara och lär känna verktygen.
4. Skapa ett spel som du kan visa upp.

Tillägsinformation

Platsjournalens nyhetsbrev ger jobbsökare tips och inspiration.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress