23 februari 2018

Robothandske fick Daniel tillbaka till jobbet

Ett tungt lyft ledde till en blodpropp i hjärnan. Plötsligt var Daniel Nilssons högra hand förlamad. Men en avancerad ”robothandske” bekostad av Arbetsförmedlingen gav honom kraften och finmotoriken i handen tillbaka.
– Det känns fantastiskt att kunna använda handen igen och börja jobba, säger han.

En specialbyggd servohandske har gjort det möjligt för Daniel Nilsson att arbeta som montör igen. Hans högra hand förlamades efter en stroke.

Platsjournalen träffar Daniel Nilsson på hans arbetsplats varuhuset Biltema i Kristianstad där han arbetstränar som montör. Han sträcker fram sin högra hand som är klädd med en sladdförsedd handske och när vi hälsar ger den ifrån sig ett surrande ljud.

För fyra år sedan märkte Daniel Nilsson att handen domnade bort och att han ofta snubblade och tappade saker. Hans doktor blev misstänksam och skickade honom till magnetröntgen. När svaren kom någon vecka senare visade de att han hade fått en stroke.

Den mekaniska kraften i Daniel Nilssons servohandske gör att han kan kan greppa och hålla verktyg som skruvdragare utan problem.

– Jag var resemontör då och hade tydligen lyft något på jobbet som var för tungt. När jag tog i så sprack ett blodkärl i halsen och det bildades en propp utanför. Proppen vandrade sen upp till hjärnan och förlamade handen.

Daniel Nilsson fick blodförtunnande medicin och hänvisades till sjukgymnastik. Nu började en mångårig kamp för att komma tillbaka.

Vän såg servohandsken på en mässa

Det stora genombrottet för Daniel Nilsson kom när en god vän till honom besökte en mässa om äldrevård där en helt ny specialbyggd ”robothandske”, en servohandske, visades upp. Handsken, som Arbetsförmedlingen har varit med och tagit fram, har sensorer som känner av när användaren försöker greppa något och aktiverar då det mekaniska systemet och ger extra kraft till handens fingrar.

Sensorer känner av vilken kraft som behövs.

– Min kompis tog med sig broschyrer och visitkort till mig och jag kontaktade företaget som utvecklat handsken. De kom ut till min rehabträning och lät mig som en av de första i världen få prova servohandsken. Det var en härlig känsla. Plötsligt hade jag kraft i handen och kunde öka belastningen i mina övningar med 50 procent.

Arbetsförmedlingen beslutade sig för att bekosta servohandsken åt Daniel Nilsson eftersom den med stor sannolikhet skulle hjälpa honom att återvända tillbaka till arbetslivet.

– Handsken förändrade min tillvaro totalt. Rehabiliteringen blev mycket effektivare. Och plötsligt kunde jag göra vardagliga saker som att skruva i en glödlampa eller hålla i en kastrull. Jag kunde också åka motorcykel igen. Förut kunde jag inte greppa gashandtaget men nu gick det utan problem.

Efter att ha varit sjukskriven ett och ett halvt år kände sig Daniel Nilsson sig tillräckligt stark att försöka börja jobba igen. Resemontörsjobbet hade slutat så han ringde runt till olika företag och hörde sig för.

– Att jag fick chansen att arbetsträna på Biltema blev jag väldigt glad för. Jag trivs väldigt bra även om målet är att en dag återigen kunna jobba som resemontör.

Men glädjen blev inte långvarig. Plötsligt för ett år sedan så hände det igen. Daniel Nilsson drabbades av en ny stroke som slog ut balansen.

Daniel Nilsson trivs som montör i cykelverkstaden på Biltema men vill gärna bli resemontör igen.

– Det var ett väldigt hårt bakslag. Jag hade precis börjat återvända till en hyfsat normal vardag när jag fick börja om från början med rehabilitering och allt. Men jag har en positiv livssyn och är extremt envis. Så för mig finns det bara en sak som gäller, att bli helt återställd.

Arbetsträning kan bli vanlig anställning

Nu arbetstränar Daniel Nilsson på deltid med lönebidrag från Arbetsförmedlingen och snart ska han få besked om han kan få en vanlig anställning. Montörsjobbet känner han att han klarar bra och det har betytt mycket för självförtroendet.

– Servohandsken är en otrolig hjälp både på jobbet och fritiden. Jag kan själv ställa in vilken styrka jag behöver använda. Jag kan hålla en skruvdragare som väger två kilo utan att tappa den. Men jag kan också hålla i ett ägg utan att krossa det.

Läs mer om forskningsföretaget Bioservo som utvecklat servohandsken

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Stöd för dig med funktionsnedsättning

En funktionsnedsättning kan kompenseras genom hjälpmedel, ekonomiskt bidrag eller personligt stöd. Arbetsförmedlingen har många specialister som tillsammans med dig och din arbetsförmedlare kan förbättra dina chanser på arbetsmarknaden.

Du kanske behöver hjälp att välja eller byta yrkesinriktning? Vi gör alltid en bedömning av dina behov och prövar om du har rätt till särskild hjälp. Om du har behov av hjälpmedel kan Arbetsförmedlingen stödja dig vid nyanställning, praktik, arbetsmarknadsutbildning eller om du startar eget.

Bidraget kan även ges som en anpassning av den fysiska arbetsmiljön.

Här kan du läsa mer om stöd för dig med funktionsnedsättning

Här kan du läsa om stöd till hjälpmedel på arbetsplatsen

Tillägsinformation

Platsjournalens nyhetsbrev ger jobbsökare tips och inspiration.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress