23 februari 2018

Glödhet arbetsmarknad i norr

Arbetsmarknaden i malmkommunerna är glödhet. De lediga jobben finns i gruvbranschen men också inom vård- och omsorg, handeln och industrin. I samarbete med Arbetsförmedlingen ordnar Kiruna, Gällivare, Pajala och Jokkmokk nu en jobbmässa för att locka till sig arbetssökande.

Det finns gott om lediga jobb i Kiiruna.

Kiruna och de övriga malmkommunerna skriker efter arbetskraft.

Läs mer om rekryteringsträffen

Hur ser arbetsmarknaden ut i malmkommunerna?

– Jag har aldrig varit med om något sådant här under mina åtta år på Arbetsförmedlingen. Det finns inget motstycke! Till och med gruvnäringen, som nästan aldrig haft problem att rekrytera folk, har svårt att lösa sina rekryteringsbehov. Därför arrangerar vi nu en jobbmässa i Gällivare den 14 mars, säger Tord Eriksson, arbetsförmedlare i Gällivare.

Hur många lediga jobb pratar vi om?

– Det rör sig minst om ett par hundra jobb. Vi har ute över 300 annonser på Platsbanken för alla fyra orter. Många av annonserna erbjuder ett flertal arbetstillfällen. Dessutom finns det otroligt många lediga jobb här som inte publiceras på Platsbanken.

Vilka sorters jobb handlar det om?

– Många av jobben finns inom vård, omsorg, skola, kockar, HR, handel, restaurang men också inom gruvindustrin där det behövs krossoperatörer, mekaniker, förrådsarbetare, provtagare och så vidare. Det är brist i nästan alla yrkesområden för närvarande.

Kan man vara intressant för anställning även om man saknar en högre examen?

– Absolut! Malmfälten har i förhållande till övriga Sverige en förhållandevis låg andel högskoleutbildad befolkning. Framförallt beroende på att en väldigt stor del som klarar gymnasiet och har körkort får arbete direkt efter avslutad skolgång. Självklart är det många yrken som är kvalificerade. Men en hel del arbeten kräver ingen formell bakgrund.

Något tips till arbetssökande som vill gå på mässan?

– Kontakta din arbetsförmedlare och kolla om de kan lösa en resa åt dig med hjälp av ett resebidrag. Har man redan ett arbete och vill jobba i Malmfälten får man bekosta resan själv, men å andra sidan kan det vara värt att göra det då vi har många arbetstillfällen här.

Läs också: Åtta tips inför jobbmässan

Läs fler artiklar från Platsjournalen här

Malmkommunernas jobbmässa - tid och plats


Datum: 14 mars
Tid: 12.30-16.30
Plats: Folkets Hus, Hantverkaregatan 4, Gällivare.
Jobb inom gruv, vård och omsorg, skola, handel, industri med mera.

Tillägsinformation

Platsjournalens nyhetsbrev ger jobbsökare tips och inspiration.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress