23 februari 2018

Bryggerijobben blir fler

Är du intresserad av drycker och smaker. Då kanske bryggerinäringen kan vara något för dig. Det bubblar om branschen och jobben blir fler.

Mikrobryggerierna har ökat kraftigt i antal. Därmed kommer också fler bryggerijobb.

Tålamod och ett intresse för smaker är viktiga egenskaper om man ska satsa på bryggerinäringen, menar Bryggeriutblildaren Christian Åhman.

Det äts och dricks flitigt i Sverige. Något som märks tydligt inte minst inom dryckesnäringen. Antalet producenter är fem gånger så många i dag som för tio år sedan, vilket också gett många jobb, visar en ny rapport som tagits fram med Lantbrukarnas Riksförbund, LRF och The Absolut Company.

– Det är spännande att de här bryggerierna inte märks så mycket i samhällsdebatten. Det är ändå 2500 jobb och det växer så det knakar, Anders Johannesson på LRF som gjort studien.

Livsmedelsbranschen är Sveriges snabbast växande bransch och i den är det just ölbryggerier och bagerier som går mest framåt. Av drygt 550 bryggerier i dryckesbranschen anger 413 att de framställer öl. Och det är framförallt här som den stora expansionen har ägt rum. 40 bryggerier har vuxit till drygt 400 idag.  Flertalet är lokala så kallade mikrobryggerier som tillverkar begränsade kvantiteter. I snitt är det ungefär sex personer som jobbar vid de små bryggerierna visar studien. Men bryggarna ser ljust på framtiden.

– Det här är en grupp som är väldigt expansiv grupp. I studien räknar alla med att investera och anställa mer för att växa, säger Anders Johannesson.

Christian Åhman, bryggeriutbildare

Christian Åhman, yrkeslärare.

Det finns mer som tyder att bryggeribranschen är het. De senaste åren har två nya Yrkeshögskoleutbildningar i bryggeriteknik tillkommit,  i Kristianstad och Nynäshamn. Christian Åhman som är lärare på marknadens första utbildning i regi av Västerbergslagens utbildningsförbund i Ludvika är inte överraskad av boomen i branschen.

– Det är ju en explosion av nya mikrobryggerier. Det beror väl på att intresset för öl har väckts ordentligt. Det finns ett intresse för smaker. Förr fanns ett 20-tal sorter på systembolaget att välja mellan. Idag är det svårt att räkna, säger han.  

Christian Åhman märker av ett högt tryck efter utbildning inom näringen.  

–2016 hade jag 323 sökande till 25 platser, så det säger en del om intresset, säger han.

Vad är tjusningen med att jobba på ölbryggeri?

– Ölet är något du skapar själv av de ingredienser du själv har valt och tagit fram. Det är lite som att vara en bagare. Det är viktigt att vara nyfiken och ha ett intresse för att pröva fram olika smaker, säger Christian Åhman.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Plugga till bryggmästare?

Det finns tre Yrkeshögskoleutbildningar inom bryggeriteknik i Sverige.

Bryggeriteknik Västerbergslagens Utbildningsförbund, Ludvika
Bryggeritekniker Kristianstad
Bryggeritekniker Nynäshamn

Tillägsinformation

Platsjournalens nyhetsbrev ger jobbsökare tips och inspiration.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress