19 februari 2018

Samarbete ska skapa jobbchanser för unga

Försvarsmaktens grundutbildning ger goda jobbchanser hos Kriminalvården. Här berättar kriminalvårdschef Kjell-Arne Sköldh mer om ett nytt samarbete mellan de två myndigheterna - där ett av målen är att underlätta för ungdomar att få in en fot på arbetsmarknaden.

Försvarsmaktens grundutbildning ger goda jobbchanser hos Kriminalvården.

Efter Försvarsmaktens grundutbildning har du goda jobbchanser hos Kriminalvården. Foto: Försvarsmakten

Hur ska ert samarbete göra det lättare för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden?

– Försvarsmakten rekryterar ju väldigt många ungdomar till sin grundutbildning. Från Kriminalvårdens sida ser vi mycket positivt på grundutbildningen. Den är en bra merit om man sedan vill söka jobb inom Kriminalvården.

Så grundutbildningen ger unga jobbmöjligheter hos er?

– Ja, om man inte väljer att gå vidare och göra karriär inom Försvarsmakten efter grundutbildningen så tror vi att vi på Kriminalvården är en väldigt passande arbetsgivare. Efter utbildningen har man lärt sig att samarbeta i grupp och har ett bra säkerhetstänk. Där har vi chansen att rekrytera väldigt intressanta medarbetare. Men självklart ska man också passa för den tjänst som man söker hos oss.

Hur många tjänster behöver ni tillsätta?

– Just nu har Kriminalvården en annons ute där vi söker 200 kriminalvårdare till det utökade transportuppdraget. Men i år räknar vi även med att utbilda 1000 personer i vår egen kriminalvårdsutbildning och vi behöver sannolikt få in lika många till nästa år.

Vilka kompetenser söker ni hos er personal?

– För det första så ska man ha ett positivt och humant sätt och även en bra inställning till att jobba med människor. Vi tror att människor kan förändras och att tiden hos Kriminalvården kan bidra till att individen får bättre förutsättningar att lyckas när de sedan går ut i samhället.

Vad kan ni ge tillbaka till Försvarsmakten?

– Vi kommer att vara en bra samarbetspartner för de medarbetare som har ett deltidsuppdrag hos Försvarsmakten – för de som jobbar ett par veckor eller en månad om året hos Försvarsmakten. Där kan vi kliva in och vara en bra och förstående huvudarbetsgivare.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tillägsinformation

Platsjournalens nyhetsbrev ger jobbsökare tips och inspiration.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress