19 februari 2018

Det tar tid att automatisera bort buss- och lastbilsförare

Självkörande bilar tar jobben från yrkesförarna. Så låter det ofta i analyserna av framtidens arbetsmarknad. Men frågar du branschföreträdare dröjer det innan människor upphör att behövas bakom ratten.
– Det kommer att ta längre tid än teknikoptimisterna tror, säger Lasse Holm på Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, TYA.

Det behövs tusentals lastbilsförare och bussförare de närmaste åren.

Det behövs tusentals lastbilsförare och bussförare de närmaste åren.

Landets första självkörande buss testas i Kista och i Bolidens gruva rullar en automatiserad lastbil på prov. Det kan verka som om teknikskiftet som tvingar bort yrkesförarna är runt hörnet.

Men varken på organisationerna Transportföretagen eller TYA är framtida massuppsägningar av yrkesförare något som står högt på agendan. Arbetet är inställt på att det behövs tusentals förare både på kort och lång sikt. Dessutom finns det fördelar med självkörande fordon.

– Det är bra att självkörande fordon kan användas i knepiga miljöer som gruvor och hamnar där arbetsförhållandena är särskilt svåra, konstaterar Lasse Holm.

Läs också: Behövs det chaufförer i framtiden?

Trafik är föränderlig

Även om det redan nu finns exempel på att självkörande fordon börjar tas i bruk är steget långt innan bussföraryrket hotas fullt ut, menar Maria Sjölin Karlsson, branschutvecklare på Transportföretagen.

­– Trafiken är föränderlig och även dess omgivning. Därför är det svårt att programmera fordon att möta vad som händer runtomkring. Möjligtvis kan det ske med fordon som kör på en motorväg utan möten och minimalt med störningsmoment på vissa sträckor, kanske där, säger hon.

Ny teknik kommer att förändra bussföraryrket. Men Maria Sjölin Karlsson tror inte att det kommer att ta bort behovet av förare.
– Det kommer att behövas förare även i framtiden oavsett teknikutvecklingen, men själva yrket kan komma att se annorlunda ut än vad det gör idag, säger hon.

50 000 lastbilsförare behövs

Mycket tyder på att yrket lastbilsförare står sig. Arbetsförmedlingen pekar ut lastbilsförare som ett av de yrken som kommer vara mest efterfrågat av arbetsgivarna de närmaste fem åren.

Och organisationen Tya menar att det kommer att behöva anställas 50 000 lastbilsförare de kommande tio åren för att täcka behoven. Högkonjunkturen, befolkningsökningen och en alltmer expanderande e-handel där varutransporter behövs bedöms ligga bakom de stora personalbehoven i transportsektorn.

Lasse Holm menar att det finns många hinder att överbrygga för att rationalisera bort lastbilsförarna genom automatisering.

– Grovt uttryckt har det med lossning och lastning att göra. Gods och varor måste levereras av någon. Yrket utvecklas också och det kommer finnas ännu mer behov av att varor, lämnas hemma hos kunder, även när de inte är hemma själva, säger han.

Detta talar för att yrket står sig länge, menar Lasse Holm.

– Om man avstår att bli lastbilschaufför i tron att jobben kommer att försvinna, så bör man tänka om, säger Lasse Holm.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Busschaufför

På fem års sikt är jobbchanserna som busschaufför goda enligt arbetsförmedlingens prognoser. Kolla hur efterfrågan ser ut där du bor här.

Se en film och lär dig mer om yrket bussförare

Lastbilsförare

På fem års sikt ser jobbchanserna som lastbilsförare mycket goda ut, enligt Arbetsförmedlingens prognoser. Kolla hur efterfrågan ser ut där du bor här.

Se en film och lär dig mer om yrket lastbilsförare


Tillägsinformation

Platsjournalens nyhetsbrev ger jobbsökare tips och inspiration.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress