19 februari 2018

Äldre arbetssökande hyr ut sin kompetens 

På Linkedin finns nätverket AddAge för arbetssökande över 45 år. Nu satsar nätverket på att vid sidan av rekryteringsuppdragen också hjälpa medlemmarna att hyra ut sin egen kompetens.
Vi bad AddAge´s grundare, Palle Gustafsson, förklara hur det fungerar.

Nätverk hjälper äldre arbetssökande att söka jobb.

Nätverket AddAge hjälper äldre arbetssökande att hyra ut sig själva och sin kompetens.

Palle Gustafsson, AddAge.

Palle Gustafsson, AddAge.

Vad är AddAge?

– Ett nätverk på Linkedin för kvalificerade arbetssökande över 45 år som vill ha gemenskap, rådgivning, jobbtips både av varandra och av experter av olika slag. Vi är indelade i tre avdelningar: Malmö. Göteborg och Stockholm. Men våra
1 600 medlemmar finns över hela landet.

En jobbförmedling, varför då?

– Vi har ett stort och aktivt nätverk i hela Sverige med oerhört kvalificerade och erfarna arbetssökande från 45 år och uppåt. Jag kände att tiden var mogen att mer aktivt marknadsföra och matcha dem gentemot arbetsgivare. Deras kompetenser och erfarenheter är alldeles för värdefulla för att slösas bort. Våra medlemmar nätverkar med varandra via Linkedin och till viss del även Facebook, de utbyter erfarenheter, peppar varandra, tipsar om jobb, utbildningar och rekryteringsmässor.

Hur går jobbförmedlandet till?

– När du blir medlem i AddAge’s förmedling får du ange ditt önskemål om yrkesområde, befattningar, erfarenheter och i vilket län du vill jobba i. Utifrån det så marknadsför och matchar vi dig mot de rekryteringsbehov vi har kännedom om och de förfrågningar vi får in från arbetsgivare som söker personal i ditt län.

Uthyrning då, hur fungerar det?

– Vi vet att arbetsgivare riskminimerar och ofta drar sig för att anställa och istället hyr personal eller tar in konsulter. Dessa interimsuppdrag har blivit allt vanligare för arbetsgivare som då får in kompetens med arbetslivserfarenhet för ett specifikt uppdrag under bestämd tid utan att belasta den ordinarier personalen. Det är också genom interimsuppdrag som många arbetsgivare testar jobbkandidater innan de anställer. AddAge:s medlemmar har kvalificerad yrkeskompetens och erfarenhet, ofta från nyckelbefattningar, och kan gå in på tillfälliga uppdrag med kort varsel och leverera direkt.

Redan 40 kan vara för gammalt tydligen?

– Ja det är flera i 40-årsåldern som berättat för mig att det plötsligt blivit svårare för dem att få svar sina ansökningar, för att inte tala om att komma på intervju. Men det är mycket viktigt att inte tappa sugen av sådana här undersökningar utan i stället fokusera på sina fördelar och möjligheterna som faktiskt finns.

Varför är arbetsgivare så kinkiga med åldern?

– Jag brukar säga så här, många arbetsgivare håller envist fast vid drömmen om en idealrekryt: ”en 32-åring med 20 års erfarenhet, dubbla examina och som är infertil”. Jag tror egentligen inte att någon arbetsgivare eller rekryterare vill åldersdiskriminera. Det handlar istället om att riskminimera. Att välja felkandidat blir nämligen väldigt dyrt vilket alla verkar känna till. Därför vågar de inte chansa utan väljer bort sådana de känner osäkerhet inför; för unga, för gamla, invandrare.

Dina bästa söka jobb-tips som äldre?

– Var öppen med din situation och ta hjälp. Det kanske är 20 år sedan du sökte jobb sist och saker och ting förändras snabbt. Så du kanske behöver få hjälp med att exempelvis skapa en bra profil på Linkedin, cv eller önskar vägledning via en coach.

www.addage.nu

Läs fler artiklar från Platsjournalen

AddAge:s checklista när du söker jobb


1. Sätt mål så du vet var du vill, eller som Nalle Puh säger ”Det bästa är att veta vad man letar efter innan man börjar leta efter det”. Gör ditt personliga mål tydligt för dig själv. Lägg upp en jobbevakning på jobbsökarsajt som exempelvis indeed.com

2. Linkedin är en av de viktigaste kanalerna att presentera dig själv på för att öka dina möjligheter till jobb. Sätt dina karriärmål på Linkedin som endast rekryterare kan hitta. Skriv in dina mål i din personliga presentation på Linkedin för besökare att se.

3. Skapa ditt cv - max två sidor trots all din erfarenhet. Se till att betona det du gjort under 2000-talet.

4. Skriv ihop ditt personliga ansökningsbrev. Du behöver inte skriva dit din ålder. Använd brevet som mall men anpassa det sedan till varje jobb du ska söka. gärna med trevlig bild på dig själv.

5. Bli gärna medlem i nätverk som handlar om ditt framtida yrke. Där kan du visa din kunskap eller ditt intresse för ämnet.

6. Marknadsför dig genom att presentera dig, ditt önskade yrke och var i Sverige du bor på AddAge’s förmedling: www.addage.nu.


Exempel på kompetenser i AddAge:

Ledning: styrelseledamot, country manager, företagsledare, teamleader, partner manager

Ekonomi: chef, redovisning Jurister

Kommunikation: chef, kommunikatör, copy

Inköp: chef, inköpare

Produkt: chef, specialist, koordinator

Reklam: projektledare, AD, grafisk formgivare, copy, produktionsledare

Marknad: chef, marknadsförare

Försäljning: chef, KAM, säljstöd

IT: chef, masterdata, dataspecialister

Administration: chef, administratör, kundservice

Teknik: chef, testledare, linjechef, produktion, konstruktion

Personal: chef, HR, talent manager, löneadministratör

Tillägsinformation

Platsjournalens nyhetsbrev ger jobbsökare tips och inspiration.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress