8 februari 2018

Här finns jobben i framtiden

På väg att välja utbildning – eller funderar du på att byta yrkesbana? Gör ett smart val med hjälp av Arbetsförmedlingens nya rapport som visar vilka yrken som har bäst jobbchanser om fem år.

Jobben där det behövs folk i framtiden

Letar du efter ett jobb som håller även i framtiden? Då kan ett tips vara att hålla koll på yrken inom vården eller byggbranschen, visar Arbetsförmedlingens senaste rapport.

Om du undrar hur jobbchanserna ser ut för ett visst yrke – då finns svaren i Arbetsförmedlingens nya rapport ”Var finns jobben?”. Den visar hur jobbchanserna på arbetsmarknaden ser ut fem år framåt i tiden.

Framtidsprognoserna hittar du enkelt i Arbetsförmedlingens Yrkeskompassen.

Annelie Almérus

Annelie Almérus

– Självklart ska man utbilda sig till något som man trivs att jobba med. Men innan du gör ditt val så kan det vara bra att kolla hur arbetsmarknaden ser ut i din bransch när du har pluggat färdigt, säger Annelie Almerus, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Goda jobbchanser

Chanserna att få jobb i Sverige de kommande fem åren är goda inom nästan åtta av tio yrken. Men arbetsgivarna som anställer har en gemensam sak på sin önskelista.

– Det krävs i allmänhet en gymnasieutbildning för att ha goda chanser att få ett jobb. Inom många yrken krävs även högre utbildning, säger Annelie Almérus.

Vill man jobba direkt efter gymnasiet är yrkesprogrammen ett smart val. Extra goda jobbchanser får du om du väljer program som bygg, fordon, el och teknik, industriteknisk, hotell och restaurang eller vård och omsorg.

– Undersköterskor är ett yrke med jättestor brist. Detsamma gäller för många byggyrken och för fordonsmekaniker, säger Annelie Almerus.

Möjligt plugga som vuxen

Det går också att plugga till dessa heta yrken även som vuxen.

– Det kan vara lite svårt att få en gymnasial examen som vuxen och det finns många olika studieformer för olika behörigheter. Kolla av med en studie- och yrkesvägledare vad som passar dig bäst, säger Annelie Almerus.

Vilka yrken är då det som är heta om man kan tänka sig att plugga på högskola innan man börjar jobba?
– Data och it-specialister går en ljus framtid tillmötes, liksom sjuksköterskor och lärare. Arbetsmarknadens ser också väldigt bra ut för civilingenjörer, säger Annelie Almerus.

Även om arbetsmarknaden förändras på grund av digitaliseringen så är de yrken som Arbetsförmedlingen nu pekar ut säkra val om du vill ha jobb efter din utbildning.

– Bristen inom dessa yrken hinner inte utbildas bort. Särskilt inom yrken som kräver längre eftergymnasiala utbildningar, säger Annelie Almerus.

Tillägsinformation

Platsjournalens nyhetsbrev ger jobbsökare tips och inspiration.


Vill du få inspiration och jobbsökartips direkt i mobilen

Starta en prenumeration på Platsjournalens nyhetsbrev
Klicka här