6 februari 2018

Så hittar du dina dolda kompetenser

Kompetens är mer än en examen och yrkeskunskaper. Ett tränaruppdrag för ungdomslaget visar till exempel att du kan leda en grupp - vilket är kompetens som många arbetsgivare söker efter. Här några tips på hur du kan upptäcka dina dolda kompetenser.

Att leda ett hockeylag på fritiden kan vara en dold kompetens

Att leda ett ungdomslag i ishockey kan visa på att du har ledaregenskaper. Kompetens som kan väcka arbetsgivarens intresse för just dig.

Duktig på sociala medier

Allt fler företag och organisationer vill synas i sociala medier men har inte sällan begränsat kunnande på området. Kanske driver du ett forum eller någon grupp och är en flitig användare av olika sociala medier. Berätta om det. Kanske kan ditt kunnande i privatlivet vara till nytta för arbetsplatsen du vill börja på?

Inlärningsförmåga

Har du deltagit i kurser och utbildningar vid sidan av jobbet? Berätta om gärna om dem, även om de inte är direkt kopplade till jobbet. Det bevisar att du gillar att utvecklas och lära dig nya saker. När nya personer anställs behöver de ofta läras upp. Då är det alltid en fördel om den sökande har lätt för att lära.

Vän med tekniken

Är du bra på att fixa med tekniken i hemmet? Det är kunskap som många företag värderar högt. Även om de flesta redan har dataansvariga kan det ses som en fördel att ha visst tekniskt kunnande i den ordinarie personalstyrkan på tekniktunga arbetsplatser.

Bra talare

Är du ibland toastmaster på bröllop? Håller du uppskattade tal och har lätt att prata inför grupper av människor? Det är egenskaper som många företag kan behöva när deras produkter eller verksamhet ska beskrivas på ett förtroendeingivande sätt. Saknar du papper på det? Tala om det, för det kan du ju.

Nätverkande och social

Kanske har du lätt för att ta kontakt, prata med folk och lära känna nya människor. Att ha personer som skapar band med nya kunder och kan handskas med dem på ett smidigt sätt i olika sammanhang är av stort värde för företag. Inte minst inom handeln.

Ledaregenskaper

Du kanske leder en cirkel på ett studieförbund, är ordförande i en förening eller leder träningspass på fritiden? Det är konkreta exempel på att du kan leda och coacha andra. Om du anar att sådana talanger efterfrågas ska du se till att de får veta att du är bra på just det.

Lagarbete

Lagspelare efterfrågas ofta i annonser. På många arbetsplatser är teamwork en självklar del av jobbet och då uppskattas personer som har förmågan att samarbeta. Arbete i föreningar och nätverk på fritiden där du samverkar med många andra kan vara värt att lyfta fram.

Hitta dina förmågor för yrket

Slå fram yrket du är intresserad av i Yrken A-Ö. I sista delen av yrkesbeskrivningen anges förmågor för respektive yrke. En snickare ska till exempel kunna jobba självständigt. Fundera på om du har de kompetenser som efterfrågas för ditt drömyrke. Passar det dig eller inte?

Bolla med en kompis

Ett annat tips för att upptäcka komptenser hos dig själv är att fråga en vän eller kollega som känner dig väl om vad du är bra på. Tips från närstående kan överraska och hjälpa dig att upptäcka förmågor som du inte visste att du hade.

Läs fler artiklar från Platsjournalen


Tillägsinformation

Platsjournalens nyhetsbrev ger jobbsökare tips och inspiration.


Vill du få inspiration och jobbsökartips direkt i mobilen

Starta en prenumeration på Platsjournalens nyhetsbrev
Klicka här