1 februari 2018

10 ord att undvika när du söker jobb

Beskriver du dig som strategisk, driven eller specialiserad när du söker jobb? Undvik de orden om du vill sticka ut. De finns nämligen med på tio i topp-listan över de vanligaste orden som svenskarna använder sig av i sina Linkedin profiler 2018.

Yrkesnätverket Linkedin har listat de tio vanligaste orden i svenskarnas profiler på Linkedin.

Vill du sticka ut på Linkedin eller i jobbsökarsammanhang ska du hålla dig borta från de här orden. Eller om du använder dom, se till att förklara på vilket sätt du är tex erfaren.

Det digitala yrkesnätverket Linkedin växer och växer. Här presenterar sig ungefär 2,6 miljoner svenskar för potentiella arbetsgivare och yrkeskontakter. Naturligtvis vill de flesta ge ett bra och professionellt intryck och använder vissa ord och uttryck. Och varje år släpper Linkedin en lista över svenskarnas populäraste ord, vilket kan vara intressant för dig som söker jobb eller vill vässa din profil på Linkedin.

– Den här listan ger en uppdaterad bild av var arbetslivet är på väg utifrån vilken kompetens som efterfrågas och vad vi väljer att kalla den. Vår idé är att ständigt skapa nya möjligheter för våra medlemmar. Genom att visa trender och statistik ger vi medlemmarna chans att förbättra sin närvaro på plattformen, säger Lisa Gunnarsson Linkedins nordenchef.

Erfarna och kunniga

Linkedin konstaterar att svenskarna väljer att beskriva sig som specialiserade, erfarna och kunniga, vilket inte är någon större förändring jämfört med 2017. En slutsats som också dras är att svenskar väljer att vara mer exakta och tydliga med egenskaper och kompetenser i sina presentationer. Något som kan vara bra att ha koll på som jobbsökande. Däremot om man vill sticka ut från mängden i det digitala yrkesnätverket eller i andra jobbsökarsammanhang, kan det vara bra låta bli de populäraste orden. 

– Tänk på vilka ord du använder när du beskriver dig själv och din kompetens. Om du väljer att använda något av de mest populära orden, se till att också ladda upp konkreta exempel som styrker din egna beskrivning. Då visar du att du faktiskt kan det du säger att du kan, säger Lisa Gunnarsson.

Har du tips på hur man kan sticka ut som jobbsökande?

– Gör dig själv synlig. Uppdatera din Linkedin-profil med din erfarenhet och utbildning, men också dina passioner och färdigheter. Visa företag varför de ska anställa dig.

De tio populäraste orden 2018 på Linkedin i Sverige


1. Specialiserad
2. Erfaren
3. Skicklig
4. Ledarskap
5. Passionerad
6. Strategisk
7. Driven
8. Kreativ
9. Expert
10. Ansvarfull

Tillägsinformation

Platsjournalens nyhetsbrev ger jobbsökare tips och inspiration.


Vill du få inspiration och jobbsökartips direkt i mobilen

Starta en prenumeration på Platsjournalens nyhetsbrev
Klicka här