26 januari 2018

Tallolja kan ge 1 000 jobb i glesbygd

Bor du på landsbygden och funderar på vilka jobb som kommer finnas i framtiden. Då kan ett tips vara att jobba med produktion av biobränsle. Preem spår att näringen kan skapa minst 1 000 jobb i glesbygd de närmaste åren.

Biodiesel gjord på tallolja har funnits på svenska marknaden sedan 2011. Preem har länge väntat på mer långsiktiga spelregler bränslet för att ta steget mot att utvidga produktionen. Efter nya direktiv av regeringen och nu senast ett beslut i EU har bitarna fallit på plats.  

– Nu ser vi utökade möjligheter att gå vidare med de investeringar som vi vill göra och utöka produktionen av svenska biodrivmedel, säger Helene Samuelsson kommunikationschef på Preem.

Helene Samuelsson är kommunikationschef på  Preem

Helene Samuelsson, Preem

Har fabrik i Piteå

Preem är idag delägare i en fabrik, Sunpine i Piteå dit många massaproducenter säljer sin tallolja. Där finns 100 anställda som arbetar med att processa tallolja som sedan förs vidare till företagets raffinaderier. Uppskattningsvis kan 1 000 jobb skapas i glesbygden i anslutning till pappersmassaindustrier eller sågverk inom några år, spår företaget.

– Vårt huvudspår är att producera biodrivmedel av restprodukter från svensk pappersmassaindustri. Då är det naturligt att lägga processanläggningar nära bruken för att hushålla med transporter.

Behovet växer succesivt varje år men bara i Lysekil där företaget har ett raffinaderi räknar man med minst 50 rekryteringar under 2018.

Vilka yrkesgrupper ni kommer att behöva rekrytera?

– Framförallt ingenjörer, processingenjörer, kemiingenjörer och projektingenjörer. Men även annan teknisk personal som många elektriker.

Varför ska man välja att jobba med biobränslen?

– Det är en spännande bransch i stor omställning med många utmaningar, innovation och nytänk.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Goda jobbchanser


Både ingenjörer och elektriker har mycket goda framtidsutsikter på arbetsmarknaden. Vill du lära dig mer om utbildningsvägar, vilka egenskaper som krävs och olika inriktningar på yrkena kan du hitta utförlig information nedan.

Mer om ingenjörsyrken

Mer om elektrikeryrken

Tillägsinformation

Platsjournalens nyhetsbrev ger jobbsökare tips och inspiration.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress