8 januari 2018

Scandic startar egen kockutbildning

Hotellkoncernen startar egen kockutbildning

Hotellkoncernen Scandic startar kockutbildning tillsammans med Arbetsförmedlingen och ett utbildningsföretag.

Bristen på kockar är akut. Då bestämde sig hotellkoncernen Scandic för att ta saken i egna händer.
– Vi startar en egen kockutbildning, säger Henrik Dider, HR-direktör för Scandic Sverige.

Hur föddes den här idén?

– Hotell- och restaurangbranschen är otroligt het och växer så det knakar. Samtidigt råder det akut brist på arbetskraft med den kompetensen. När dessutom kockutbildningen på gymnasiet är den minst sökta utbildningen av alla kände vi att vi måste hitta nya arbetssätt för att lösa detta. Då bestämde vi oss för att utbilda kockar själva tillsammans med Arbetsförmedlingen och ett utbildningsföretag.

Vad kommer utbildningen innehålla?

– Det är en arbetsmarknadsutbildning på drygt 40 veckor med inriktning mot restaurang och storhushåll. Exempel på ämnen som eleverna läser är hygienkunskap, livsmedels- och näringskunskap, måltids- och branschkunskap - och självklart också väldigt mycket matlagning. När du läst klart får du ett utbildningsintyg som bevis på dina yrkeskunskaper.

Hur ska undervisningen gå till?

– Vi blandar hela tiden teori med praktik med handledare i våra restaurangkök, fem veckor i skolan följt av fem veckors praktik och så vidare. Undervisningen leds av vår egen personal och vi kommer att bjuda in intressanta gästlärare och gästföreläsare.

Henrik Dider, Scandic

Henrik Dider, Scandic

Vilken är målgruppen?

– Arbetssökande som vill byta karriär eller saknar annan formell utbildning. Eftersom de kockar som finns i Sverige nu inte räcker till på långa vägar så hoppas vi kunna knyta till oss nyanlända som ingår i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag. Både till utbildningen och till direkta anställningar. Vi har upparbetade rutiner inom Scandic för att yrkesbedöma och översätta kunskaper hos nyanlända kockar och har redan anställt flera stycken.

Leder utbildningen till jobb hos Scandic?

Ja, det är vår absoluta målsättning att alla som godkänts på utbildningen ska få jobb i någon av våra 85 restauranger runt om i landet. Kockutbildningen är ett nationellt grepp, första klassen börjar i Stockholm i februari. Därefter följer Göteborg och Malmö under våren.

Hur söker jag till utbildning?

– Du som är arbetssökande och inskriven på Arbetsförmedlingen ska kontakta din arbetsförmedlare och berätta att du är intresserad av utbildningen. Personal från Scandic och utbildningsföretaget Astar intervjuar sedan alla som är intresserade av utbildningen och som fått godkänt av sin arbetsförmedlare. När du går en arbetsmarknadsutbildning ansöker du om aktivitetsstöd, utvecklingsersättning eller etableringsersättning från Arbetsförmedlingen.

50 000 jobb beräknas skapas i besöksnäringen till 2023, vad är det för sorts jobb?

– Inom de flesta yrkeskategorier i branschen; kökspersonal, servis, reception, konferens, administration, kafé, guider och så vidare. Se hur hotellen har utvecklats. De är inte längre ställen man bara övernattar på utan arenor för väldigt många olika aktiviteter: distansarbete, möten, konferenser, kundevent, fester, och mycket annat. Dessa nya hotellvanor skapar nya jobb.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Henrik Dider

Gör: HR-chef för Scandic Sverige
Familj: Gift, tre barn och en dansk-svensk gårdshund.
Bor: Ekerö.
Intressen: familjen, springer, cyklar, åker skidor.
Bästa hotellupplevelsen: Ett litet hotell på Gotland som vi brukar återvända till.

Tillägsinformation

Platsjournalens nyhetsbrev ger jobbsökare tips och inspiration.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress