8 januari 2018

Experterna: Så gör du om du vill byta yrke

Är du en av alla som gav nyårslöftet att du ska ta tag i din dröm och byta jobb eller äntligen ta steget och utbilda dig till ett helt nytt yrke?
Platsjournalen har frågat experterna om deras bästa tips på hur du gör för att drömmen faktiskt ska bli verklighet.

Priya Eklund, Af.

Priya Eklund

"Sätt delmål"


Priya Eklund, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen

– Skriv upp ditt mål, sätt delmål och gör en handlingsplan. Fokusera på att nå delmålen för att ta dig framåt – annars kan du lätt tappa motivationen. Skaffa en mentor om du behöver hjälp och stöttning på vägen och som du kan bolla med ifall du fastnar. Det är aldrig försent för att börja om, oavsett om det gäller ett nytt yrke eller studier. Påminn dig själv också om varför du gör det här – och glöm inte att tro på dig själv i processen!


Jonas Wall

Jonas Wall

"Gör intressetest"


Jonas Wall, arbetsförmedlare

– Ställ dig frågan; "Vad är min dröm att arbeta med?". Det du kommer fram till kan kännas ouppnåeligt men det är en start. Kanske kan du hitta något yrke som är liknande eller inom det yrkesområde som du tycker är intressant och spännande! Testa Arbetsförmedlingens intressetest för att få fram en intresseriktning där du hittar de yrkesområden som just du tycker är intressanta. Ta även gärna kontakt med en studie- och yrkesvägledare på Arbetsförmedlingen eller inom reguljära utbildningsväsendet.


Camilla Hermelin

Camilla Hermelin

"Små påminnelser"


Camilla Hermelin, VD Karriärkonsulten

– Ta reda på vad som verkligen driver dig att ta steget? Se till att det drivet är tillräckligt starkt och var beredd på att offra andra delar för att du ska nå din dröm. Se till att påminna dig dagligen varför du gör detta genom små påminnelser på kylskåpet eller i telefonen. Förankra din plan hos dina närmaste och be om stöd och peppning från dem.Lena Friberg

Lena Friberg

"Gör informationsintervjuer"


Lena Friberg, rådgivare Trygghetsrådet

– Inventera ditt nätverk; vem känner du, eller vem känner du som känner någon som arbetar med det du vill. Ta hjälp av ditt nätverk på Linkedin. Sök upp personer som jobbar med det du vill jobba med och gör informationsintervjuer. Det ger dig kunskaper om vad den nya yrkesrollen innebär, du utökar ditt nätverk och får en möjlighet att presentera dig själv. Söker du en ny yrkesroll har du nog störst möjligheter med de ”dolda jobben” och inte via jobbannonser där du konkurrerar med mer erfarna. Funderar du på en längre utbildning så är det också bra att göra informationsintervjuer för att säkerställa att den leder till arbetsuppgifter som du verkligen vill ha.


Linus Zackrisson

Linus Zackrisson

"Kontakta rekryteringsföretag"


Linus Zackrisson, rådgivare Optimala Advice

– Gör det konkret för dig vad som behövs för att få det jobbet du vill ha. Är det en lång utbildning? Eller räcker det med kortare komplettering? Kolla hur ditt nätverk ser ut på Linkedin med tanke på din nya yrkesbana så du kan börja nätverka. Kontakta också rekryteringsföretag som är verksamma inom ditt nya område.


Gun Almryd

Gun Almryd

​"Skriv ner för- och nackdelar"Gun Almryd, Leg. Psykolog Arbetsförmedlingen

– Skriv ner för- och nackdelar med ny yrkesbana. Börja med att skriva ner vinsterna med en ny karriär, vad vill du få ut av ett nytt arbetsliv? Exempelvis högre lön, bättre jobbmöjligheter, friare arbetstider, egenmakt. Skriv därefter ner nackdelar – vad krävs för att nå målet? Exempelvis studieperiod med sämre ekonomi, ta farväl av en yrkesidentitet och arbetskamrater och så vidare. Är du tveksam eller vilsen inför ett avgörande beslut kan du kontakta en professionell vägledare. Hör med Arbetsförmedlingen som kan hjälpa dig med karriär- och yrkesrådgivning. Klicka dig också vidare till Yrke och framtid. Där hittar du en hel del matnyttigt när det gäller förändring i karriären.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tillägsinformation

Platsjournalens nyhetsbrev ger jobbsökare tips och inspiration.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress