18 december 2017

Ellinors fem jobbsökartips inför 2018

Arbetsmarknaden blir stark även 2018. Vi bad Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Ellinor Wassberg att lista fem tips som kan hjälpa dig som jobbsökare inför nästa år.
– Det finns många olika sorters sätt att söka jobb på och det finns goda möjligheter för dig att hitta din egen väg! säger hon.

Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

Stick ut på ett sätt som passar dig

I vår informationsfyllda värld gäller det verkligen att nå fram genom bruset. Försök att hitta ett sätt att sticka ut som passar dig och din bransch. Du kan försöka vara kreativ i hur du utformar din ansökan eller hur du tar kontakt med arbetsgivaren. Låt dig till exempel inspireras av Lizen Johanssons jobbsökartaktik.

Du kan också spela in en kort presentation, ett video-cv, som du skickar med din ansökan. Men ofta kommer du långt bara genom att förklara varför du är rätt person för jobbet och varför du är intresserad av just den här tjänsten.

Anpassa ditt cv

Att anpassa ditt personliga brev efter den tjänst som du söker är ett vanligt tips. Men ta också chansen att anpassa innehållet i ditt cv! Gör såhär: Skriv först rubriken ”Arbetslivserfarenhet i urval”.

Ta sedan bara med det som är intressant för just den tjänst som du söker och skriv hur den erfarenheten kommer hjälpa dig i ditt nya jobb. Då blir det fokus på det viktigaste och du visar arbetsgivaren att du har tänkt till för den här tjänsten

Frigör din tid

Att anpassa varje jobbansökan efter enskilda arbetsgivare tar lite tid. Försök därför att effektivisera andra delar av ditt jobbsökande för att frigöra den tiden. Dra nytta av sådant som underlättar.

Är du ofta på språng kan jag till exempel rekommendera apparna Platsbanken och Sommarjobba där du enkelt hittar lediga jobb

Beskriv dina mjuka kompetenser

Inom vissa yrken krävs en viss utbildning. Men något som blir allt hetare inom många branscher är dina mjuka kompetenser – dina egenskaper. Många arbetsgivare är villiga att satsa på någon som har rätt driv, ambition och inställning.

Men för att lyckas behöver du beskriva dina egenskaper och inte bara nämna dem. Skriv inte bara att du är duktig på att samarbeta. Beskriv istället hur det gick till när du lärde dig vikten av att samarbeta med andra. Ge konkreta exempel så att arbetsgivaren förstår vem du är.

Möt arbetsgivare – öga mot öga

Är du bäst live? Mötet med en människa som gör ett gott intryck är något som fortfarande står sig. Mingla via ditt fackförbund eller testa LunchIn.

Ta också kommandot genom att besöka en rekryteringsträff istället för att vänta på att bli inbjuden till en intervju! Är du osäker på hur du ska presentera dig för en arbetsgivare? Delta då på vårt webbinar om personlig marknadsföring!

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tillägsinformation

Platsjournalens nyhetsbrev ger jobbsökare tips och inspiration.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress