1 december 2017

Goda jobbchanser som väktare

Nyfiken på bevakningsbranschen? I så fall finns det gott om jobb att söka det närmaste året.
– Vi räknar med att 2 500 behöver nyanställas under nästa år, säger  Martin Bjurhem, vd, på bevakningsbranschens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd.

Det behövs många ordningsvakter

2 500 väktare behöver anställas under 2018.

Idag arbetar cirka 20 000 personer som väktare inom bevakningsföretagen. Men fler behövs i branschen för att täcka behoven.

– Vi räknar med att omkring 2 500 behöver nyanställas under nästa år, i första hand som väktare, skyddsvakter, ordningsvakter, säkerhetspersonal på flygplatser och parkeringsvakter.

Varför behövs det så mycket folk?

– Behovet av trygghet ökar vilket delvis beror på samhällsutvecklingen. Oron i vår omvärld och även terrorhot påverkar behovet. Men även att rättsvårdande myndigheter har hög arbetsbelastning och saknar resurser påverkar bevakningsbranschens tillväxt.

Tips: Läs mer om hur det är att jobba som väktare eller ordningsvakt

Söker ni någon särskild grupp?

– Nej, arbetsuppgifterna är så oerhört varierande beroende på vad man gör. Exempelvis väktare som går ronder på företag i industriområden på nätterna behöver inte ha samma förmåga att möta människor som en väktare som arbetar dagtid i en reception.

Men är det någon specifik egenskap som ändå gäller alla inriktningar i yrket?

– Ja, man måste kunna skilja på vad som är rätt och fel, ha ett gott omdöme. Vi måste kunna lita på de som anställs. Det görs också utdrag ur spanings- och belastningsregistret på de som söker jobb inom bevakningsbranschen. Vi är en kontrollerad bransch från myndighetshåll och det är positivt. Det finns också krav på att behärska svenska i tal och skrift.

Måste man ha ett helt rent brottsregister för att bli väktare?

– Huvudregeln är att Godkännandemyndigheten genomför laglydnadsprövning av den sökande fem år tillbaka, och då ska hen vara straffri. Beroende på brottets rubricering och straff kan tiden både förlängas och förkortas.

Om du får slå ett slag för väktaryrket, vad säger du då?

– Framtiden ser ljus ut för branschen. Det är ett yrke som är öppet för alla människor. Du gör skillnad och arbetar för ett tryggare samhälle. Det finns stora möjligheter att byta yrkesnisch inom branschen, men även utvecklingsmöjligheter till ledande befattningar. Du får en betald utbildning och har minst 25 800 i månadslön efter 15 månaders anställning, om du jobbar heltid.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Här finns jobben


Arbetsförmedlingens prognos för väktare och ordningsvakter pekar på att många fler behövs inom yrket. Men konkurrensen om jobben varierar i olika delar av landet.

Kolla i Yrkeskompassen hur läget är i ditt län

Tillägsinformation

Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress