1 december 2017

Framtidens rekrytering: Enklare att hitta rätt jobb när matchningstjänster samlas

Arbetsförmedlingens nya digitala samlingsplats ska göra det lättare för dig att hitta rätt jobb. Från och med nästa år kommer de största jobbsökartjänsterna finnas samlade på ett och samma ställe.

Arbetsförmedlingen utvecklar nu en digital samlingsplats där arbetssökande ska kunna hitta jobbannonser från alla stora rekryterings- och bemanningsföretag

Snart ska du som arbetssökande kunna hitta jobbannonser från alla stora rekryterings- och bemanningsföretag på ett och samma ställe.

Just nu samarbetar Arbetsförmedlingen med många aktörer – till exempel rekryterings- och bemanningsföretag – för att skapa nya och bättre tjänster inom jobbmatchning, för både arbetssökande och arbetsgivare.

Nästa stora steg är en tjänst där de största matchningstjänsterna samlas på ett ställe. Den digitala samlingsplatsen kan liknas vid en söksajt för flygresor, som listar förslag på flygbiljetter och sedan länkar vidare till respektive flygbolag eller resebyrå.

En enda ingång till jobben

På liknande sätt kommer du som arbetssökande med den nya tjänsten kunna hitta alla lediga jobb från de ledande matchningstjänsterna – på en och samma webbplats.

Genom att skapa en enda ingång till arbetsmarknaden ökar chansen att du hittar intressanta och relevanta jobb, samtidigt som du inte behöver hålla koll på olika jobbsajter.

– Eftersom endast omkring 35 procent av alla jobbannonser på internet finns i Platsbanken finns en stor risk att arbetssökande missar att söka lämpliga jobb och att arbetsgivare går miste om kvalificerade sökanden, säger Jonas Södergren, produktansvarig för jobtech och jobbmatchning på Arbetsförmedlingen.

Lanseras under 2018

Den första versionen av den nya tjänsten är tänkt att lanseras under nästa år. Platsbanken kommer finnas kvar och fortsätta att utvecklas. Det är alltså inte tänkt att den nya tjänsten ska ersätta Platsbanken.

Annonserna som du hittar i Platsbanken ska finnas sökbara på den nya samlingsplatsen. På samma sätt kommer du att hitta de andra aktörernas annonser både hos dem och på samlingsplatsen.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Vad är jobtech?

Jobtech är en satsning på teknisk innovation kring arbetsmarknaden som Arbetsförmedlingen driver tillsammans med flera andra aktörer inom jobbmatchning. Det är också en del av Arbetsförmedlingens mål att bygga ett så kallat ekosystem för digital jobbmatchning.

Läs också: Kompetenser och yrken kopplas ihop med ny teknik

Tillägsinformation

Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress