24 november 2017

Praktik för nyanlända akademiker

Från och med 16 december kan du söka till vårens omgång av Jobbsprånget. Stora och små arbetsgivare på 50 orter runt om i landet välkomnar då nyanlända akademiker till fyra månaders praktik. Vi bad projektledaren för Jobbsprånget, Eva Glaumann, berätta lite mer.

Jobbsprånget ger nyanlända naturvetare, ingenjörer, arkitekter och ekonomer praktik.

Jobbsprånget ger nyanlända naturvetare, ingenjörer, arkitekter och ekonomer praktik.

Vad är Jobbprånget?

– Det är ett matchnings- och praktikprogram för nyanlända akademiker som har en ingenjörs-, arkitekt-, naturvetenskaplig eller ekonomisk utbildning. Syftet med praktiken är att öppna upp den svenska arbetsmarknaden för nyanlända och snabba på etableringen.

Hur föddes idén?

– Jobbsprånget har sin grund i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) andra stora nationella praktikprojekt Tekniksprånget där ungdomar har möjlighet att prova på ett ingenjörsyrke i fyra månader med lön.

Är många av de nyanlända akademiker?

– Idag finns cirka 8 000 personer som ingår i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag och som har en akademisk utbildning inom naturvetenskap, ekonomi, arkitektur och teknik. Med tanke på att det bedöms saknas 50 000 ingenjörer år 2030 så vill vi så klart väldigt gärna nå alla dessa som kommer till Sverige med den här bakgrunden.

Eva Glaumann.

Eva Glaumann.

Vilka är kraven för att få delta i Jobbsprånget?

– Man ska ha en akademisk utbildning om minst tre år (ingenjör, ekonomi, naturvetenskap eller arkitektur). Handledning och praktik genomförs på engelska så deltagarna behöver ha goda kunskaper i engelska både i tal och skrift. Däremot behöver man inte kunna svenska för att delta. Betygen och yrkeserfarenheterna från hemlandet behöver heller inte ha validerats innan man söker till Jobbsprånget. Vi tycker att det är viktigare att en nyanlände får komma igång med praktiken snabbt och så får man ta valideringen parallellt med detta eller vid ett senare tillfälle.

Vad för praktikjobb handlar det om?

– I och med att de medverkande arbetsgivarna sysslar med så många olika saker är det en stor variation bland praktikplatserna. Det kan exempelvis vara inom processindustrin, it-utveckling, programmering eller inom forskning och utveckling.

Kan du ge exempel på arbetsgivare som är med?

– Hittills medverkar 150 arbetsgivare som erbjuder praktik på 50 orter i landet. Några av arbetsgivarna som medverkar är Tieto, Volvo Group, PRV (Patent och Registreringsverket), the Boston Consulting Group och Swedavia.

Hur söker jag till Jobbsprånget?

– Alla ansökningar görs via vår ansökningsportal där du kan lägga upp ditt cv och personliga brev. Ansökningsportalen öppnar 16 december 2017 och stänger 16 januari 2018. Praktiken börjar sedan någon gång i februari-mars.

Ansök och läs mer på jobbspranget.se

Läs fler artiklar från Platsjournalen  

Tillägsinformation

Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress