24 november 2017

Fly mörkret för ett jobb i Europa

Känns jobbsökandet extra tungt just nu? Varför inte fly mörkret och kylan i Sverige för ett jobb på varmare breddgrader? Här är några tips som kan ta dig ut i Europa.

Tipsen som hjälper dig fly mörkret och söka jobb i Europa.

Sugen på utlandsjobb? Genom Euresnätverket kan du få hjälp att söka jobb i Europa.

Besök din lokala arbetsförmedling

De kanske har en Euresrådgivare som kan ge dig mer personliga råd. Euresrådgivarna kan ge råd om jobbmöjligheter på den europeiska arbetsmarknaden, hänvisa dig till möjliga arbetsgivare och ge dig utförlig information om att leva och arbeta utomlands. Du kan även ringa 0771-416 416 för att prata med en euresrådgivare.

Ekonomiskt stöd för att flytta utomlands

Har du fått ett jobberbjudande kan du även söka ekonomiskt stöd för bosättning och flytt. Hitta mer information om vilka stöd som du kan ansöka om genom projekten Ditt första Eures-jobb och Reactivate and relocate.

Ditt första Eures-jobb (Your first EURES job) 
Reactivate and relocate
Fler tips om utlandsjobb och vad som är bra att tänka på

Delta på Eures jobbmässor

Uppgifter om evenemang kan du hitta via evenemangskalendern på Euresportalen.

Evenemangskalender

Sök bland Eures-platsannonser

Detta gör du med funktionen Sök arbete i Euresportalen. Du får tillgång till platsannonser som uppdateras i realtid i 31 europeiska länder. Där finns allt från fasta anställningar till säsongsarbete. Du kan söka jobb utifrån kriterier som land, yrke, typ av kontrakt eller kombinera flera sökkriterier.

Sök arbete i Euresportalen

Sök bland utländska organisationer

Lediga tjänster vid nationella och internationella institutioner offentliggörs på deras respektive webbplats.

På den här listan hittar du sådana arbetsgivare

Tänk på att du för de flesta jobb inom offentlig förvaltning måste klara tester eller uttagningsprov för att bli upptagen på en förteckning över godkända sökande.

Jobb i EU-institutioner hittar du webbplatsen European Personnel Selection Office

Specialiserade webbplatser

Sök efter relevanta evenemang eller lediga tjänster för personer med universitets- eller högskoleexamen på specialiserade webbplatser eller genom sökmotorer på internet (till exempel Google och Yahoo), nationella dagstidningar, facktidskrifter (till exempel tidskrifter för karriärrådgivning) och även via karriärrådgivning vid ditt universitet eller din studentförening. Större offentliga bibliotek har vanligen utländska tidningar och publikationer som kommer regelbundet.

Starta företag

Har du funderat på möjligheten att starta ett eget företag i en annan medlemsstat? Då ska du kolla in Europeiska kommissionens nya utbytesprogram Erasmus för unga företagare. Det ger unga företagare möjligheten till utbildning, nätverksbyggande och erfarenhetsutbyte genom praktik i små och medelstora företag i en annan EU-medlemsstat.

Erasmus för unga företagare

Läs fler artiklar från Platsjournalen  

Tillägsinformation

Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress