24 november 2017

Carina är Sveriges bästa barnskötare

Carina Ingelsten Gustavsson vann nyligen tävlingen om vem som är Sveriges bästa barnskötare. Hon tycker yrket är viktigt och givande.
– Barnen ger så mycket tillbaka varje dag, säger hon.

Sveriges bästa barnskötare heter Carina Ingelsten Gustavsson.

Sveriges bästa barnskötare 2017 heter Carina Ingelsten Gustavsson. Foto: Mats Samuelsson.

Carina Ingelsten Gustavsson arbetar på en kristen förskola i Kinda utanför Värnamo. Även om hon själv inte vill ta åt sig så mycket av äran för sin nya utmärkelse tycker hon yrket förtjänar sin plats i rampljuset.

– Det är bra att yrket uppmärksammas, barnskötare hamnar ofta lite i skymundan. Vi jobbar med barn och deras utveckling i ett av de viktigaste skedena i livet. Jag tycker att jag har ett oerhört viktigt och ansvarsfullt uppdrag, säger hon.

Tips: Hitta jobben som barnskötare i Platsbanken

Sveriges bästa barnskötare är luttrad och har 40 år i yket. Det allra viktigaste att uppnå i sitt arbete är att ge barn en bra grund att stå på. Carina Ingelsten Gustavssons har ett recept för att lyckas med uppgiften:

– Det gäller att se varje barn varje dag, ge dem trygghet. Och tryggheten är grunden för allt lärande och utveckling framåt i livet, säger hon.

Vad är roligast med att jobba som barnskötare?

– Mest positivt är nog att barnen ger så mycket tillbaka varje dag.

Vad är svårast med jobbet?

– Tiden, alla barn behöver bli sedda och få tid med oss. Men alla barn är olika och  det kan vara en utmaning att räcka till för alla. Barngrupperna behöver minskas för att det ska bli riktigt bra.

Vilka egenskaper ska man ha om man vill bli barnskötare?

– Man måste tycka om att jobba med människor. Det är mer än att man gillar att leka med barn det handlar om att finnas där för dem, ha tålamod, kunna ge trygghet och lärande. Man behöver också kunna känna empati för andra människor. Det är viktigt att kunna vara flexibel när man arbetar i ett arbetslag, och flexibel för att ingen dag är den andra lik.

Carina Ingelsten Gustavsson var en av 300 som nominerades till tävlingen som anordnades av tidningen Hemmets journal. Därefter utförde tidningens redaktion det grannlaga arbetet att vaska fram och nominera fem av dessa som läsarna kunde läsa reportage om och rösta på.

Texten om Carina Ingelsten Gustavsson kom mycket att handla om hur hon i början av sin yrkesbana tog sig an en pojke med autism och hur hon funnits som stöd för honom genom livet.

– Jag tror att det var den berättelsen som fick läsarna att rösta på mig. Annars har jag många kollegor som är minst lika bra som mig, säger hon blygsamt om sin utmärkelse.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Så är det att jobba som barnskötare

Barnskötare arbetar med barn inom förskolan eller andra pedagogiska verksamheter.

Se en film och läs mer om yrket

Goda möjligheter till jobb

Arbetsförmedlingen bedömer att barnskötare har goda möjligheter till arbete under det närmaste året.

Kolla in prognosen för barnskötare och jobbläget i ditt län

Tillägsinformation

Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress