17 november 2017

Så undviker du att bli bortvald för att du är överkvalificerad

Blir du ofta bortvald av arbetsgivare eftersom du är överkvalificerad? Här kommer några tips på hur du undviker att bli ratad av de absurda skälen att du är erfaren och kan för mycket.

Så undviker du att bli bortvald för att du är överkvalificerad.

Får du höra att du är överkvalificerad? Här är är tipsen på hur du undviker att bli bortvald som arbetssökande bara för att du är erfaren och kan mycket.

Skippa åldern

Åldersdiskrimineringen lever och frodas bland rekryterare och arbetsgivare. Nyligen visade en studie att den börjar redan vid 40. När du skriver din jobbansökan kan du helt enkelt strunta i att berätta hur gammal du är. Din ålder är ju faktiskt inte relevant i sammanhanget.

Ta bara med det viktigaste

Med ålder kommer erfarenhet. Och tyvärr verkar det som att många arbetsgivare är rädda för stor erfarenhet. När du skriver din ansökan och gör ditt cv – strunta då i att berätta allt som du har gjort. Ta bara med det som är mest relevant och viktigt för just detta jobb. Då undviker du att skrämma bort arbetsgivaren bara för att du har en tung och lång meritlista.

Resonera om lönen

Ofta antar arbetsgivaren att du kommer att begära en hög lön eftersom du har så mycket kunskap och erfarenhet. Kanske är det så. Men om du känner att jobbet är viktigare än lönen så kan du vara tydlig med just det.

Nej, du kommer inte att bli uttråkad!

Varför skulle du som är så erfaren vilja ha det här jobbet? Det är en fälla som många arbetsgivare verkar falla i när de granskar jobbansökningar. Var därför noga med att påpeka att du förstår precis vad tjänsten innebär när du söker jobbet. Betona att du har vad som krävs och att du verkligen ser fram emot att arbeta för just dem med just de arbetsuppgifter som listas i annonsen.

Olika berikar

Det finns gott om forskning som visar att en homogen arbetsgrupp där alla är lika gamla och har samma bakgrund presterar sämre än en mixad grupp. Där kan du med din ålder bidra med nya infallsvinklar. Alla arbetsplatser tjänar på mångfald.

Var öppen för andra anställningsformer

Har du testat allt men fortsätter att bli bortvald? En väg in kan då vara att hoppa på vikariat. Det kan såklart kännas tufft – men det ger dig en chans att visa vad du går för. Och om du har lärt känna din chef så är steget att nå hela vägen till en anställning mycket kortare. Nu vet de ju vem du är och vad du kan.

Testkör som konsult

Ett annat sätt är att gå via ett bemanningsföretag. Det ger dig också möjligheten att visa upp dig själv. Och är du väl inne på en arbetsplats så har du också koll på om det dyker upp nya tjänster som du kan söka. Du kan också göra samma resa genom att erbjuda dina tjänster som konsult i en egen firma eller som egenanställd.

Läs också: Bemaningsföretaget TNG:s text "Fyra vanliga myter om överkvalificerade"

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tillägsinformation

Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress