17 november 2017

Drönare skapar nya jobbtillfällen

Teknikutvecklingen gör att arbetsmarknaden är i ständig utveckling. Att styra en drönare är på väg att bli ett nytt yrke.
– En helt ny bransch håller på att växa fram, säger Tommy Magnusson, utbildningsledare på Sveriges första yrkeshögskoleutbildning till drönaroperatör i Ljungbyhed.

Drönare kan vara ett framtidsyrke

Drönarnas intåg i samhället är oundvikligt. Nyligen startade Sveriges första yrkeshögskoleutbildning till kommersiell drönaroperatör.

Surr i luften, ute syns både stora och små som blickar uppåt med en antennförsedd fjärrkontroll i famnen, leksaks- och teknikbutiker skyltar med de små luftfarkosterna. Men de propellerburna flygapparaterna är så mycket mer än en fritidssyssla. Drönarna får allt större betydelse på arbetsmarknaden.

– Det är nog få branscher som inte kommer att beröras framöver, säger Tommy Magnusson.

Bara fantasin sätter gränser

Media, polis- och räddningstjänst, skogs- och jordbruk, bygg- och anläggning är bara några branscher där drönarna redan används.

– Att det på ett ganska enkelt sätt går att få ett helikopterperspektiv och se saker ovanifrån har gjort att många arbetsuppgifter kan göras bättre och effektivare. Filmare kan bjuda på nya perspektiv och räddningstjänsten får bättre hjälp att hitta nödställda. Egentligen är det nog bara fantasin som sätter gränser för vad som är möjligt att göra, säger Tommy Magnusson.

Tips: Läs mer om yrkeshögskoleutbildningar

Måste kunna lagarna

Men branschen är ännu i sin linda och ska drönare köras professionellt behövs fler duktiga förare som behärskar tekniken och som har kunskap om säkerhetsföreskrifter och lagar. Därför har det nu startats en ny yrkeshögskoleutbildning till kommersiell drönaroperatör.

– Man måste veta vad som gäller kring flygplatser och olika anläggningar. Att flyga över ett öppet fält är en sak, att flyga över en folkmassa en helt annan, säger Tommy Magnusson.

Tommy Magnusson, utbildningsledare till drönareporatör.

Tommy Magnusson

Utbildningen är ganska heltäckande. Utöver många flygtimmar och teknikpass har även en god dos teoretiska ämnen bakats in i utbildningen. Radiokommunikation, pilotutbildning, flyglära, meteorologi och navigation är några som står på schemat. Därtill ingår en del om egenföretagande för att ha koppling till arbetsmarknaden.

– Några som går här kommer att ha kunnandet som ett komplement i sitt arbete. En del som går här kommer att sälja sina tjänster till olika aktörer som har behov av drönare, säger han.

Fler utbildningar på sikt?

I takt med att drönarna blir alltmer använda till olika arbetsmoment tror Tommy Magnusson också att fler enklare utbildningar kommer att växa fram.

– Drönarna är här för att stanna, för enklare uppgifter kommer det att kunna räcka med utbildningar med färre steg som ger certifikat/körkort. Att ha ett körkort för drönare kan komma att hjälpa en person att bli mer anställningsbar på samma sätt som det är att ha körkort för bil idag, säger han.

En framtidsbransch

Tommy Magnusson lovordar framtiden. Sverige ligger långt fram i utvecklingen och tillverkning av maskinerna skapar arbetstillfällen. Därtill öppnar utvecklingen med större drönare som utför transporter fler dörrar längre fram.

Vad ser du för hot mot den här utvecklingen?

– Vi ska leva med de här apparaterna och deras surr i luftrummet och med de risker det innebär. Om inte en bra säkerhetskultur och lagar och regler utvecklas på rätt sätt och det blir något slags ”vilda västern” så kan det slå tillbaka mot branschen.

Vad tycker du man ska tänka på om man vill bli drönaroperatör?

– Att det också kan vara ett kreativt jobb för den som gillar att filma och ta bilder.  Även om det är en del teori att läsa in behöver man inte bli akademiker, det är i grunden ett praktiskt yrke.

Utbildning till kommersiell drönaroperatör

  • Undervisningen pågår i 52 veckor och är upplagd i tre delar: - Juridik och entreprenörskap - Flygteori och tekniskt underhåll - Hård- och mjukvaruutveckling. 
  • För att vara behörig att söka utbildningen krävs att man har en gymnasieexamen samt att man har godkänt i matematik 2, fysik 1 och engelska 5. Själva utbildningen sker i Folkuniversitetets regi i samarbete med Malmö Yrkeshögskola, Lunds Universitetet Trafikflyghögskolan och Ljungbyhed Air. 

Tillägsinformation

Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress