13 november 2017

Sök smart och få jobb snabbt

Tänk efter först och sök sen! Då kan jobbet bli ditt snabbare än du tror. Det är bättre att ha en ordentlig plan för ditt jobbsökande än att skicka mängder av ansökningar kors och tvärs.

Var ska man börja?

Du vill ha ett jobb snabbt. Ibland är problemet bara är att man inte riktigt vet var detta jobb finns eller ens inom vilken bransch man ska börja leta? En bra start är då att läsa på om framtidsprognoserna för olika yrken. Jämka ihop intressanta yrken med dina egna drömmar och önskemål. Rikta sen in dig på ett fåtal yrken som du är intresserad av där jobbachanserna är hyggligt stora.

Hitta platsannonserna

Det finns mängder av olika webbplatser och appar som publicerar platsannonser. Platsbanken är bara ett exempel. Vissa har särskilda inriktningar som till exempel bransch, geografisk placering eller tillfälliga jobb. Använd dem där du tror att du bäst hittar den typ av jobb du söker. Testa också att söka på nätet på yrke och ort där du helst vill jobba. Ibland dyker det upp intressanta jobb.

Gör dig synlig

Genom att logga in och skapa en profil på arbetsformedlingen.se och andra rekryteringssajter blir du synlig och sökbar för mängder av arbetsgivare som söker nya medarbetare. Skapa en eller flera profiler som matchas mot arbetsgivare med lediga jobb. Loggar du in på arbetsformedlingen.se kan du också bli inbjuden till nischade rekryteringsträffar.

Kontakta företag direkt

Är du intresserad av att arbeta på ett speciellt företag? Gå in på företagets webbplats och kolla om de har information om lediga tjänster eller om det finns möjlighet att skicka en intresseanmälan för framtida behov. Saknas sådan information kan du kontakta företaget direkt och be att få prata med den personalansvarige.

Använd bemanningsföretagen

Ett bemanningsföretag hyr ut personal till andra företag under en begränsad period, och är ofta specialiserade på ett visst område. Leta upp de bemanningsföretag som är verksamma inom ditt yrkesområde, registrera ditt cv hos dem och sök bland deras lediga jobb.

Kartlägg ditt nätverk

Om du kartlägger ditt nätverk så ser du bättre vad du har att utgå från. Gå igenom och gör en lista över vilka du känner. Förutom dina närmaste vänner och familj känner du säkert grannar, före detta kollegor, bekanta från kurser eller träning, kompisars syskon. Listan kan bli lång. Har du någon i ditt nätverk som jobbar på ett företag där du också vill jobba? Ta kontakt och berätta att du söker jobb.

Leta upp nyckelpersoner

Ta reda på var och när olika mässor, frukostseminarier, efter-jobbet-mingel och andra evenemang äger rum där din yrkeskår rör sig. Gå dit och mingla, ensam eller tillsammans med en kompis. Våga ta kontakt och berätta att du söker jobb. Då kan det vara bra att ha visitkort att dela ut till personer du har pratat med.

Utnyttja sociala medier

I sociala medier är det enklare än någonsin att både utforska, utveckla och använda ditt nätverk för att söka jobb. Skapa ett konto på Linkedin om du inte redan har gjort det. Grupper på sociala medier är en väldigt bra plats att knyta kontakter och berätta att du är tillänglig för jobb.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tillägsinformation

Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress