13 november 2017

Framtidens rekrytering: Kompetenser och yrken kopplas ihop med ny teknik

Tänk om det gick att förstå vilka kompetenser arbetsgivare efterfrågar på ett enkelt och träffsäkert sätt. Arbetsförmedlingens nya kompetensdatabas visar hur kompetenser och egenskaper hänger samman med olika yrken.
Det kan bidra till bättre och snabbare matchning i framtiden.

Af testar just nu sin nya kompetensdatabas.

Genom att använda Arbetsförmedlingens nya kompetensdatabas som grund så kommer det bli enklare att hitta just det yrke du söker.

Just nu håller Arbetsförmedlingen på att bygga ett så kallat ekosystem för digital jobbmatchning. Satsningen kallas för jobtech, det vill säga teknisk innovation kring arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen samarbetar med flera aktörer för att skapa nya och bättre tjänster inom jobbmatchning, för både arbetssökande och arbetsgivare.

I arbetet ingår att utveckla flera digitala kärnkomponenter – varav kompetensdatabasen är en – som sedan kan användas för att bygga nya, effektiva jobbsökartjänster.

Jonas Södergren.

– Genom att gå igenom sex miljoner historiska platsannonser har vi räknat fram vilka kompetenser som efterfrågas och hur de hänger ihop, säger Jonas Södergren, produktansvarig för jobtech och jobbmatchning på Arbetsförmedlingen.

40 000 kompetenser

I kompetensdatabasen finns i dagsläget 40 000 kompetenser. Det kan jämföras med Platsbankens cirka 5 000.

– Många yrken eller kompetenser finns inte att söka på i dagens Platsbanken. Genom att använda kompetensdatabasen som grund så kommer det bli enklare att hitta just det yrke du söker. Dessutom kan vi hålla databasen uppdaterad på daglig basis så att nya kompetenser som dyker upp i annonser blir sökbara direkt, säger Jonas Södergren.

Arbetssökande kan utnyttja tekniken

I nuläget är det inte helt klart hur databasen kommer att tillämpas, det beror på hur Arbetsförmedlingen och andra aktörer väljer att använda den. Och även om databasen främst är till för företag inom jobbmatchning, skulle även jobbsökande kunna dra nytta av tekniken.

I praktiken skulle det kunna innebära att du kan se vilka kompetenser som brukar efterfrågas och därmed också vilka kompetenser som är bra att satsa på för att öka dina jobbchanser.

Kompetensdatabasen är än så länge på pilotnivå, men du kan redan testa den här.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tillägsinformation

Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress