27 oktober 2017

Så gör du karriär utan högskoleutbildning

En högskoleutbildning är aldrig fel. Men en lång utbildning är absolut inte livsnödvändig för att göra karriär och få en bra lön. Det stora flertalet hittar i stället andra vägar in på arbetsmarknaden.

Du kan utbilda dig till trafikpilot både hos privata utbildningsföretag och inom Yrkeshögskolan (YH-utbildning).

Visst är högskoleutbildning en bra investering för framtiden. Men det är inte den enda biljetten ut i arbetslivet. Enligt SCB är det i dag 40 procent som pluggar vidare på högskola inom tre år efter studenten.

Men de flesta som inte gör det lyckas trots det få jobb ändå. Det finns helt enkelt andra sätt att göra sig attraktiv för arbetsgivare. Och det finns massor med intressanta, välavlönade ”karriäryrken” där du kan nå långt utan examen.

– En högskoleutbildning ökar dina chanser och valmöjligheter. Men med enbart gymnasieutbildning finns det också många vägar in på arbetsmarknaden, säger Jonas Wall, studie- och yrkesvägledare på Arbetsförmedlingen.

Kommer långt med praktisk erfarenhet

Jonas Wall tror att praktisk erfarenhet många gånger kan slå högre än en lång utbildning.

– Ett sätt kan vara att börja som lärling i ett företag och på detta sätt skaffa sig kompetens i ett företag. Att lära sig ett arbete i praktiken och hur ett företag fungerar i verkligheten är minst lika bra eller i många arbetsgivares ögon bättre, säger han.

Det finns många exempel på personer som gör kometkarriär utan att ha någon högskoleutbildning i bagaget. Inte minst i it-världen. Spotifys grundare och vd Daniel Ek är ett. Markus ”Notch” Persson som skapade Minecraft ett annat. Ingen av dessa båda superentreprenörer har någon eftergymnasial utbildning utan blev extremt framgångsrika tack vare nytänkande, talang och hårt arbete.

Slopade krav på högskoleexamen

Ernst & Young, en av världens största revisionsbyråer har slopat kravet på akademisk examen när de rekryterar. De gjorde de efter en undersökning internt där de inte kunde finna några som helst belägg för att personer med akademisk utbildning presterade bättre än de utan. Tvärtom noterade de att examenskravet gjorde att de inte fick tag på talanger som kanske inte hade haft en lika priviligierad uppväxt.

Men även om man har talang och ett starkt driv kan det kännas svårt att få till en bra ansökan för den som kanske saknar arbetslivserfarenhet och referenser.

Jonas Walls tips är då att fundera lite över sin vardag och sina intressen både nu och bakåt i tiden.

Jonas Wall

– Har du några erfarenheter från din fritid? Du kanske varit eller är engagerad i föreningslivet, är med inom någon idrott. Alltså erfarenheter som kan vara bra att lyfta och visa för en arbetsgivare. Det visar på engagemang och kunskap från din sida, vilket är positivt.

Andra vägar in

Jonas Wall vill också slå ett slag för möjligheterna att bygga på sin kompetens på andra sätt än genom traditionella högskole- och universitetsutbildningar.

– Folkhögskolan har utbildningar inom väldigt många olika områden, både grundläggande och yrkesinriktade. Det finns även ett stort utbud av utbildningar på Yrkeshögskolan. Kvällskurser kan också vara en ingång till något område som du inte bekantat dig med tidigare.

När det gäller specifika yrkesområden som kan vara bra att satsa på om man saknar en högskoleexamen så föreslår Jonas Wall hantverksyrken som en tänkbar väg. De innebär både stort eget ansvar och är ofta välbetalda.

– Då får du lära dig yrket från grunden på en arbetsplats eller på en yrkesskola. Ju yrkesskickligare du blir desto mer ansvar kan du ta, kanske som arbetsledare eller chef. En annan karriärväg är att starta, eller att ta över ett befintligt, företag inom ett område du är intresserad av. Vill du ha hjälp i starten kan du vända dig till Arbetsförmedlingen och exempelvis Almi.

15 välbetalda jobb för dig utan högskoleexamen


1. Restaurangchef inom snabbmatkedjor
Ansvarig för driften av restaurangen, personalansvar, budgetansvar. Snabbmatkedjorna har ofta interna ledarskapsutbildningar. De flesta snabbmatskedjor rekryterar personal via sina egna hemsidor.

2. Event-arrangör
Planera och genomföra event åt kunder, till exempel mässor, modevisningar, musikkonserter, reklamuppdrag, fester och liknande.

3. Trafikpilot
Som pilot genomför du långflygningar och kortflygningar inom den kommersiella luftfarten.

4. Flygledare
Spåra ett flygplans exakta position och leda det längs den effektivaste vägen samt vid start och landning. Vissa flygledare arbetar i ett kontrolltorn på flygplatsen och tar hand om planen när de ankommer och avgår.

5. Flygtekniker
Underhåll, tillsyn, reparationer av flygplan, helikoptrar och flygplansmotorer samt med nytillverkning av flygplan och flygmotorer. Läs mer om att jobba som flygtekniker.

6. Säljare
Som utesäljare åker man ut till kunderna för att sälja sina produkter eller tjänster. En innesäljare har kontakt med kunderna från sitt kontor. Man tar emot beställningar och säljer produkter och tjänster över telefon och e-post men jobbar även med att ta emot klagomål, ge råd och service. Du kan också vara säljare i en butik. Läs mer om jobb som säljare.

7. HR-assistent
Stödja personalchefen på din arbetsplats och du har ofta ganska varierande arbetsuppgifter men det rör sig mycket om till exempel rekryteringsarbete, arbetsmiljöarbete och lönefrågor.

8. Yrkesofficer
Leda och ha ansvar för en grupp utbildade soldater. Att säkerställa effektivitet, utbildning, välbefinnande och karriärutveckling hos soldaterna under ens befäl. Att spela en viktig roll i FN-operationer över hela världen. Fredsbevarande och humanitära uppdrag. Läs mer om karriär inom Försvarsmakten.

9. Fastighetstekniker
Som fastighetstekniker är du en nyckelperson med ansvar för den dagliga tillsynen av fastigheters tekniska system i fråga om drift, underhåll och skötsel. En stor del av arbetsuppgifterna riktas mot energieffektivisering och energioptimering.

10. Försäkringsrådgivare
Marknadsföra och sälja försäkringar till privatpersoner eller företag. De analyserar och ger råd om hur de kan lösa behovet av försäkringar. Försäkringsrådgivaren sätter sig in i kundens situation eller problem för att kunna ge dem råd eller förmedIa en försäkring som motsvarar deras behov.

11. Hacker (it-säkerhetsrådgivare)
En hacker, eller "it-säkerhetstekniker" som yrket brukar benämnas, är experter på hur man skyddar sig mot vanliga angreppssätt i datornätverk och hur man minimerar intrångsrisken i datorsystem, trådlösa samt trådburna nätverk och molnbaserade lösningar. Arbetar oftast på myndigheter och större företag. FInns bland annat som yh-utbildning.

12. Kustbevakare
Arbete på någon av kustbevakningens 26 kuststationer. Kustbevakningens flygstation är en annan möjlig stationering. Det finns flera olika arbetsområden, till exempel fiskeövervakning i Nordsjön eller förundersökningar i samband med miljöbrott. Arbetet sker oftast till sjöss på någon av kustbevakningens båtar.

13. Inköpare
Som inköpare arbetar du med att köpa in varor eller tjänster. För att trivas i rollen som inköpare är det viktigt att ha god samarbetsförmåga och samtidigt kunna ta egna initiativ. I arbetet ingår många kontakter med människor och organisationer.

14. Lagerchef
Många lagerchefsjobb finns inom partihandeln på större centrallager eller industriföretag. Arbetsuppgifterna varierar beroende på var du jobbar men överlag behöver du goda kunskaper i ekonomi, logistik och datakunskaper. Läs mer om att jobba på lager.

15. Transportledare
Koordinera och planera transporter av olika slag. Det är vanligt att personer som tidigare jobbar som chaufförer eller lagerarbetare rekryteras internt till att bli transportledare.

Här hittar du mer information om olika yrken

Tillägsinformation

Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress