27 oktober 2017

Därför kan körkortet bli en inkörsport till jobb

Ett körkort kan vara en viktig merit i ditt cv. Speciellt om du konkurrerar mot många andra jobbsökare om enklare jobb.
– Då blir körkortet ett slags bevis för arbetsgivaren att du är en person som klarar av saker, säger Annelie Almérus på Arbetsförmedlingens analysavdelning.

Körkortet kan vara en merit i ditt cv.

Körkortet kan betyda så mycket mer än att du kan köra ett fordon i en rekryteringsprocess. Det säger också att du är en ordningssam person som har presterat och klarar av en utbildning, menar Åse Aretun, forskningschef på Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Det finns många yrken där körkort är ett krav. Utöver de uppenbara chaufförs- och budbilsjobben så vill arbetsgivarna ofta att du ska ha körkort för jobb inom till exempel städ och hemtjänsten. Detsamma gäller för fastighetsskötare, företagssäljare och ofta även i byggbranschen.

– Även för jobb med obekväma arbetstider kan körkort vara en förutsättning för att ta sig till jobbet. Det kan gälla allt från industrijobb till personlig assistans, säger Annelie Almérus.    

En viktig merit

Grupper som kan ha extra stor användning av körkortet vid jobbsökande är unga och nyanlända. Saknar man lång arbetslivserfarenhet eller utbildning blir körkortet en viktig merit. Samtidigt visar statistiken att allt färre unga tar körkort.

– Det är ett stort problem, att de grupper som har störst behov av ett körkort för att kunna ta sig in på arbetsmarknaden saknar just det, säger Åsa Aretun, forskningschef på Statens väg- och transportforskningsinstitut som har kollat närmare på kopplingen mellan körkort och jobbmöjligheter.

Hon har granskat studier från både Storbritannien och Frankrike som visar att arbetsgivare som rekryterar medarbetare till enklare jobb ofta rankar körkortet som en viktig merit.

– Sådana arbetsgivare får ofta in mängder med ansökningar. Då blir körkortet ett enkelt sätt för arbetsgivaren att gallra bort en stor mängd av de sökande, säger hon.

Mer än 15 000 kronor

Vid rekryteringen blir körkortet inte bara ett bevis på att du som arbetssökande kan köra bil.

– Körkortet visar att du är en ordningsam person som har presterat och klarat av en utbildning, förklarar Åsa Aretun.

En bidragande orsak till att färre unga tar körkort är såklart kostnaden. Snittpriset för en körkortsutbildning i landet är 15 000 kronor och det kan ofta bli dyrare än så. Men om du som arbetssökande har tid och råd att genomföra en körkortsutbildning så kan det alltså löna sig.

– Konkurrerar man om enklare jobb och har möjligheten att ta ett körkort så tycker jag absolut att man ska göra det, säger Annelie Almérus på Arbetsförmedlingens analysavdelning.

 Färre unga tar körkort

  • För unga som saknar arbetslivserfarenhet och högre utbildning kan körkortet bli en dörröppnare till jobb. Samtidigt visar statistiken att det är allt färre unga som skaffar sig ett körkort.
  • Siffror från SCB visar att 76 procent av Sveriges 18-24-åringar hade körkort 1989. År 2016 hade den siffran minskat till 58 procent.
  • En annan grupp som skulle ha stor användning av ett körkort i sitt jobbsökande är kvinnor som är födda i ett annat land. En studie som SCB gjorde 2012 visade att endast 10 procent av utrikesfödda kvinnor mellan 20-29 år hade ett svenskt körkort.

Körkortslån – hjälp på väg

  • För de som inte har pengar att lägga på en körkortsutbildning kom en god nyhet i regeringens budget för 2018. Regeringen vill att vissa arbetslösa mellan 18-47 år ska kunna ta ett körkortslån hos Centrala studiestödsnämnden, CSN.
  • Lånet ska kunna användas för att finansiera en körkortsutbildning till B-körkort hos godkända trafikskolor.
  • Om regeringens budget och förslaget om körkortslån godkänns av riksdagen i december kan körkortslånet bli verklighet från och med 1 september 2018.
  • I ett andra steg vill regeringen göra körkortslånet tillgängligt även för unga mellan 19–20 år som avslutat sin gymnasieutbildning. Men detta kan bli aktuellt först år 2019.
  • En av dem som har fått tycka till om körkortslånet är Arbetsförmedlingen.– Vi är positiva till införandet, men tycker att det inte är åldern som bör styra vem som ska få ta ett körkortslån. Det borde istället vara det individuella behovet hos den arbetssökande som avgör vem som ska få möjlighet att ta lånet, säger Serena Cinque, utredare på Arbetsförmedlingen.

Tillägsinformation

Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress