20 oktober 2017

Så hittar du de dolda jobben

Sex av tio lediga jobb dyker aldrig upp som jobbannonser. Men även om jobben är osynliga så går de fortfarande att söka. Här är sju tips om hur du hittar och får ett dolt jobb.

Det finns flera vägar att hitta dolda jobb.

Illustration: Lotta Sjöberg

Synlig och sökbar

Öka dina jobbchanser genom att skapa en profil hos Arbetsförmedlingen. Tänk igenom vilka nyckelkompetenser du har och få med dem som sökord i din profil. Då matchas du direkt mot arbetsgivare som letar efter ny personal. Se till att hålla din profil uppdaterad.

Använd cv-databaser

Surfa in på dina drömarbetsgivares sajter. Många företag har egna cv-databaser där du kan registrera ditt cv. Även om de inte söker personal just nu så kanske de gör det inom kort. Då finns du redan med i deras register. Glöm inte att skräddarsy ditt cv efter företagets kravprofil. Lyft fram de kompetenser och egenskaper som passar bäst hos just dem.

Utnyttja Linkedin

Har du inte redan skapat en profil på världens största yrkesnätverk – gör det nu. Dubbelkolla vilka nyckelord andra i din bransch använder i sina profiler och vilka egenskaper som efterfrågas i intressanta jobbannonser. Försök sedan att använda så många av dessa ord som möjligt som stämmer in på dig när du skapar din profil. Dessa sökord gör dig synlig för arbetsgivare och rekryterare som använder Linkedin för att hitta nya medarbetare.

Sök via sociala medier

Glöm inte bort andra sociala medier som Facebook och Twitter. Låt dina Facebookvänner veta att du är på jobbjakt och be dem att dela dina inlägg. Gå med i relevanta Facebook-grupper för att få jobbtips. Testa också att följa jobbrelaterade hashtags på Twitter som #nyttjobb, #jobb, #ledigajobb och #jobbsök.

Ta kontakt

I dag tillsätts majoriteten av de lediga jobben genom arbetsgivares personliga kontakter eller via deras nätverk. Är man inte en del av de nätverken så gäller det att bli det. Testa att följa intressanta företag och branschgruppers profiler på sociala medier. Inled konversationer med nyckelpersoner på LinkedIn. Skapa dig ett namn, låt dem veta vem du är och att du söker jobb.

Använd ditt nätverk

Försök också att komma i kontakt med de dolda jobben via ditt eget nätverk. För alla har vi någon form av nätverk runt omkring oss. Låt alla du känner veta att du söker jobb. Prata med tidigare arbetsgivare, gamla kollegor och skolkompisar.

Spontanansök hos företag

Håll koll på din omvärld. Läser du om ett företag som behöver expandera, hör av dig till dem och kolla om de behöver folk eller skicka iväg en jobbansökan. Underskatta heller inte värdet av ett spontanbesök. Chansen är ofta extra stor hos småföretagare som har mindre tid att lägga på rekrytering. Presentera dig och lämna ditt cv. Har du tur söker de personal men har inte orkat ta tag i rekryteringen.

Läs fler artiklar från Platsjournalen

Tillägsinformation

Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress