20 oktober 2017

Rekryteringsträffen blev lyckoträff för Recep

För Recep Akyol blev rekryteringsträffen en fullträff. Redan dagen efter fick han hoppa in och jobba som servitör på Scandic i Umeå.
– Nu har jag ett fast jobb som jag älskar, säger han.

Recep fick jobb som servitör på Scandic efter en rekryteringsträff

"Det är mer ordning och reda, fler hygienregler och bättre arbetsvillkor i Sverige än i Turkiet. Det är bra", säger Recep Akyol, servitör på Scandichotellen i Umeå.

Recep Akyol har kurdiskt ursprung och har bott i Sverige i fyra år. Innan dess arbetade han i Alanya i Turkiet på bland annat sin brors restauranger. För ett tag sedan fick han rådet att besöka en av Arbetsförmedlingens rekryteringsträffar.

– Jag hade bland annat jobbat jag på en pizzeria i Umeå, men kände att jag ville göra något annat, säger han.

Fick sms samma kväll

Recep Akyol berättar att han träffade alla arbetsgivare som var med på rekryteringsträffen, men det var framför allt Scandic som han fastnade för.

– Det var mycket positiv energi hos deras representanter, men det var nära att jag missade att besöka dem eftersom jag behövde åka tidigare. I dag är jag glad att jag hann med. Det satt två änglar i rummet och redan samma kväll fick jag ett sms där de undrade om jag kunde arbeta dagen efter på ett bröllop.

Stor brist på arbetskraft

Bristen på arbetskraft är stor i hela besöksnäringen och situationen i Umeå är inget undantag. Stadens två Scandichotell behöver kockar, servitörer och annan restaurangpersonal. Därför inledde Josefin Mazzarolli, ansvarig för restaurang- och konferensverksamheten vid Scandichotellen, ett samarbete med Arbetsförmedlingen.

– De berättade att de skulle ha en stor rekryteringsträff med flera olika arbetsgivare och undrade om vi ville vara med. Jag tackade ja och det är det bästa vi har gjort. Det blev ett superbra samarbete och vi hittade ju bland annat Recep – eller om det var han som hittade oss, säger hon.

Älskar sitt jobb

Recep Akyol är mycket nöjd.
– Jag älskar mitt nya jobb och är glad över det stöd jag fått från Arbetsförmedlingen att hitta hit. Trots att jag fått lära mig mycket nytt här är det inte lika stressigt som på pizzerian. Jag började med att jobba extra, men efter ett tag övergick det till en vanlig anställning på 80 procent. Det passar mig perfekt, säger han.

Hur fungerar en rekryteringsträff?

Här berättar vi hur du kan kan förbereda dig inför rekryteringsträffar. Du ser också när och var rekryteringsträffar äger rum runtom i landet.

Gå på en rekryteringsträff

Tillägsinformation

Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress